søndag den 19. juni 2016

Bloggerevent med Morten Brask


I torsdags havde jeg den fornøjelse, at være blevet inviteret ind på Politikens forlag, til blogger arrangement med Morten Brask, i forbindelse med hans seneste bog "Ofrene", der udkom i april. 

Da jeg nåede forlaget, blev jeg og de andre bloggere mødt af Vicki, der bød os velkommen og præsenterede os for Morten Brask, der kom ind af døren samtidig med os. Stemning var hyggelig, og vi satte os til bords og fik fyldt vores glas. Bordet var desuden fyldt med lækker frugt og en stak bøger, til de af os, der ikke havde nået at modtage den fysiske bog inden arrangementet.

Efter en kort præsentations runde af os fem bloggere, gik Morten Brask i gang med at fortælle om sig selv og sit forfatterskab. Han fortalte, at han har skrevet dagbog siden han var helt lille, og at han altid har holdt af at skrive små historier. Han beskrev, hvordan disse historier og det at skrive dagbog, har været med til at udvikle ham og hans skrivestil igennem tiden. Hvilken genre han ville skrive vidste han dog ikke, og han prøvede i sine teenage år at skrive lidt fantasy, hvilket resulterede i en historie om kæmpe snegle.

Sidenhen er han dog blevet meget mere fascineret af ekstremer, som både kan være følelsesmæssige ekstremer, ekstreme valg og ekstreme omstændigheder, hvilket er nogle af de ting han tager op i sine bøger. I 2007 skrev Brask romanen "Havet i Theresinstadt" der foregår under 2. verdenskrig, og handler om en dansk lægestuderende der bliver sendt til Theresinstadt, den koncentrationslejr, hvor de rige og kendte jøder blev placeret. Historien beskriver hans arbejde i lejrens hospital, og hvordan han forelsker sig i en tjekkisk jøde. Her var Brask fascineret af de forhold og forelsker der kunne opstå på et sted så ekstremt som en koncentrationslejr.

Brasks roman "En pige og en dreng" er en af hans mere personlige romaner, som handler om tab og den ekstreme sorg man som forældre føler, når man mister et barn. Denne historie er inspireret af tabet af hans to nyfødte tvillinger, og den ekstreme sorg han følte, og hvad han efterfølgende måtte gøre for at komme ovenpå igen, hvilket var meget rørende at høre om.

Hans nyeste bog, "Ofrene", tager et emne op, han i lang tid har ville skrive om, nemlig at undersøge det ekstreme ved voldtægt, og de følger det har, ikke kun for selve voldtægts ofret, men også de pårørende, nemlig de andre ofre. En veninde af Brask blev voldtaget i Paris for en del år siden, og hendes far blev meget påvirket af denne situation, og tænkte meget på at finde og tage hævn over datterens voldtægtsmand. Farens vrede inspirerede Brask til hovedpersonen i "Ofrene", nemlig voldtægts ofrets kæreste, og det had han føler. I "Ofrene" er det nemlig kæresten til ofret der fortæller historien, hvor han fortæller om, hvad der er skete før, under og efter voldtægten, og den vrede, skyld og tvivl han føler, og dermed hvordan han er det andet offer i voldtægten.

Brasks første udkast til bogen var meget mere provokerende, og han fik derfor besked på at lave den om, hvis han ikke ville slagtes af en masse feminister. Så han foretog nogle ændringer, og endte med dette resultat, som stadig er meget barsk.

Han fortalte også, hvordan han laver research til sine bøger, og hvorfor han synes det er vigtigt. Da han skulle skrive "Havet i Theresinstadt" tog han for eksempel ned og besøgte lejren, for at få det så historisk korrekt som muligt. Til en anden bog tog han til New York for at opleve byen, og for bedre at kunne beskrive lysets fald på bestemte tidspunkter. Til "Ofrene" snakkede han blandt andet med en psykiater, en fra Rigshospitalets Center for Seksuelle overgreb, en senioranklager og en landsdommer, for at kunne beskrive tingene og følelserne i sin bog, så autentisk som muligt. Derudover besøgte Brask en retssal, hvor der var en sag omkring en voldtægt i gang, for at opleve, hvordan det var, og hvad dommeren og domsmændene bliver nødt til at lægge vægt på i en sådan sag, hvor det er ord mod ord.

Hans næste projekt er en bog omkring reality stjerner, så i øjeblikket er han ved at læse Kris Jenners biografi. Jeg er meget spændt på at læse, hvad der kommer ud af det.

Det var en virkelig spændende og hyggelig aften, som har gjort mig endnu mere nysgerrig efter at læse mere af Morten Brask.

Tusind tak til Morten Brask og Politikens forlag, for invitationen til et rigtig godt og interessant arrangement. Derudover var det hyggeligt at hilse på Ann-Kristine fra Ord fra en bibliofil, Marie fra Læsehesten, Isabel fra Bogbobler og Mette fra KulturXpressen.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar