søndag den 8. september 2019

Serien om Hasulle Banulle af Chr. Winther

*Anmeldereksemplarer modtaget fra forfatter Chr. Winther, men alle holdninger er mine egne.*
"Hasulle Banulle og gummistøvlen", "Hasulle Banulle bygger hule" og "Hasulle Banulle kan ikke sove" af Chr. Winther, af forlaget SMSpress, udgivet i 2019. Alle tre bøger modtager samme antal stjerner. 
★★★★☆

Fra bagsiden af "Hasulle Banulle og gummistøvlen":
Hasulle var et lille væsen med fem ben. Og fem flotte gummistøvler. Hej hov, vent! Han havde kun FIRE gummistøvler?

Fra bagsiden af "Hasulle Banulle bygger hule":
"Hvorfor er jeg den eneste i verden med en GRIM hule?" rasede Hasulle Banulle. Han manglede ispinde. MASSER af ispinde!

Fra bagsiden af Hasulle Banulle kan ikke sove":
Det havde været en lang dag. Hasulle Banulle skulle til at sove. Men hør: HOV! Øjnene ville ikke lukke i?

Billedbøgerne om det lille røde nullermands lignende væsen Hasulle Banulle er et kæmpe hit herhjemme. Jeg må indrømme, jeg var lidt skeptisk i starten, da jeg havde hørt den skulle være filosofisk, hvilket jeg normalt ikke er til. Men efter at have set min søn på knap to års reaktion på historierne og Hasulle Banulles sjove rimene sprog, ja, så er jeg altså blevet overbevist, og holder nu også af det skøre lille væsen. Bøgerne er søde, sjove og hyggelige, og fungerer så godt til højtlæsning.

Historierne handler om den lettere aggressive Hasulle Banulle, der i den ene historie har tabt sin ene gummistøvle og derfor må finde en ny, i den anden historie har han ikke nok ispinde til at bygge sin hule og må derfor finde flere, og i den tredje har han problemer med at sove, og så må han finde ud af, hvordan han bedst muligt bliver træt. Han bruger meget alternative metoder til at løse sine problemer, da han kort sagt tager tingene eller laver en frygtelig masse larm.

Det filosofiske element i bøgerne kommer til allersidst i bogen, efter selve historierne er sluttet. Her stiller Hasulle Banulle nemlig spørgsmålstegn ved en masse af de ting han har lavet, og som undrer ham ved tingene. Han spørger f.eks. hvad det vil sige at eje noget, og om ting overhovedet er der når vi ikke kigger på dem, samt hvorfor det er man kan blive træt af at sove. Disse spørgsmål skaber en oplagt mulighed for at tage en god snak med sine børn, omkring hvad man har læst og hvad de tænker om tingene, og den måde Hasulle Banulle løser sine problemer på.

Bøgerne er på knap 28 sider, og har ikke meget tekst på siderne. Til gengæld er skriften stor og sproget er let at forstå. På de fleste af siderne er der fine illustrationer, som jeg går ud fra Chr. Winther selv har lavet. De passer rigtig godt til historierne, og man er aldrig i tvivl om Hasulle Banulles sindstilstand. Dog synes jeg nogle gange illustrationerne blev lidt for grå i det, til min smag.

Billedbøgerne om Hasulle Banulle er søde, sjove og gode, og er som sagt et hit herhjemme. Min søn, på knap to år, griner og snakker flittigt med, og var meget optaget af, da Hasulle Banulle taber sin gummistøvle. Spørgsmålene må vi dog vente med til han bliver lidt ældre, da de helt klart henvender sig mere til de 3-4 årige. Bøgerne fungerer rigtig godt til højtlæsning, og kan som sagt skabe en god dialog med ens børn. Vi glæder os i hvert fald til, at læse meget mere om Hasulle Banulle og hans tossede påfund, herhjemme.

2 kommentarer:

  1. Hasulle Banulle er også et kæmpe hit hos os - de er så skøre og vilde!Hver gang min datter ikke kan finde sin sko, siger hun, at det er Hasulle Banulle, der har taget den :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, hvor godt :-P og hun har helt sikkert ret, han er jo lidt en laban ;-P Min søn render også bare rundt og kalder på Nuller, som han kalder ham, det er meget sødt :-D Men ja det er nogle gode og skøre historier :-)

      Slet