onsdag den 19. februar 2020

"5 minutter i godnat - Pixar" af Disney

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"5 minutter i godnat - Pixar" (org. titel "5-Minute Disney Pixar Stories") af Disney Enterprises, Inc., af forlaget Carlsen, udgivet i 2020 (org. udgivet i 2016). Læst på dansk (org. sprog engelsk).
★★★★★

Fra bagsiden:
12 korte historier - perfekt til godnatlæsningen. Mød Woody, Buzz, Sullivan, Mike, Bumle, McQueen, Nemo og alle de andre elskelige figurer fra Disney og Pixars magiske univers i denne højtlæsningsbog, der er fyldt med historier og skønne illustrationer. 

Pixar har på lige fod med Disney en stor plads i mit hjerte. Jeg elsker historierne og figurerne, og derfor var jeg heller ikke et sekund i tvivl om, at denne bog ville blive et hit herhjemme, hos både børn og voksne. "5 minutter i godnat - Pixar" er en samling af virkelig gode og søde historier, med nogle af Pixars og Disney Pixars mest velkendte og elskværdige karakterer og universer, og både Njord og jeg storhyggede os under vores læsning. 

Jeg kan godt lide at "5 minutter i godnat - Pixar" indeholder både Pixar og Disney Pixar historier, og en god blanding af både nyere og ældre tegnefilm. Det er dog primært de gamle, som jeg selv er vokset op med, men pga. alle de mange fortsættelser der er kommet de seneste par år, så vil målgruppen sagtens kunne genkende de forskellige karaktere. De fleste vil nok i hvert fald kunne genkende karakterende fra Find Nemo, De Utrolige, Biler og Toy Story, pga. diverse 2'er, 3'er og nu en 4'er. Personligt har jeg altid holdt utrolig meget af Toy Story, Græsrødderne, Biler, Monsters, Inc og Find Nemo. Jeg elsker deres humor, historierne og deres pointer omkring venskab og det at acceptere sig selv og andre, samt turde tage chancer, hvilket disse 12 historier også fint får frem. Derudover foregår nogle af historierne før tegnefilmens handling og nogle efter, men så er der også nogle som foregår sideløbende med tegnefilmens handling, men som vi ikke ser i selve filmen. Jeg kunne især godt lide dem som forløb sideløbende med den originale tegnefilm, da det gav noget ekstra til de historier vi allerede kender og elsker. Jeg kunne i hvert fald godt lide historien om legetøjssoldaternes rejse ud for at finde et nyt hjem, når nu Anders skal starte på universitet, da selve slutningen på den historie, faktisk hurtigt bliver vist i tegnefilmen. 

"5 minutter i godnat - Pixar" indeholder 12 korte historier, der alle er på ca. 16 sider. Nogle af tegnefilmene har to historier, og man finder derfor to historier fra Toy Story, Find Nemo og Biler. Historierne skulle gerne tage omkring fem minutter at læse, sådan at man hurtigt kan snuppe en historie, når man lige har fem minutter at give af, om det er til sengetid eller bare en lille hyggestund med ungerne. Denne gang holdt jeg lidt øje med tiden under min læsning, og det passer meget godt med, at det tager omkring fem minutter at læse historierne, hvilket også gør at historierne er meget overskuelige at komme igennem, også for de lidt mindre børn. 

"Doggy var stolt over at have sådan en vigtig opgave. Han ville være en dygtig vagthund. Han satte sig uden for teltene, så stille som en statue. Hans hale ville gerne logre, men Doggy gav den ikke lov. Men, vent! Hvad var det? Henne ved egetræet? Et egern?"

Der er ikke meget tekst på siderne, og hver side er flot illustreret med de velkendte figurer fra de pågældende tegnefilm. Sproget er forholdsvis let, der er dog nogle enkelte lange ord her og der, hvor barnet måske kan få brug for hjælp til at forstå dem eller udtale dem. Det er dog en bog man flyver igennem, da børnene hurtigt bliver opslugt af de fine illustrationer og de hyggelige historier. Historiernes længde gør dem perfekte til højtlæsning for de 3-4 årige og op efter, men hvis ens barn er god til at holde fokus på en historie der er lidt længere end en billedbog, så kan man godt læse dem for en 2 årig. Men den kan også sagtens fungere som selvlæsning for de lidt ældre børn på ca. 8-9 år. 

Historierne har fokus på forskellige ting, som f.eks. venskab, mod, heltemod, eventyr, action, redningsaktioner, sammenhold og konkurrencer. Men det er historierne om venskab der fylder mest. Vi oplever blandt andet de andre monstre på Monsters, Inc. der planlægger en overraskelse for Mike, da han altid er sød og hjælpsom overfor dem. Vi ser, hvordan Bumle, Doc Hudson og de andre fra Kølerkildekøbing kommer til Lynets Stempel Cup turnering for at støtte og hjælpe ham. Vi ser, hvordan Nemo tager mod til sig og svømmer ind i det ukendte, og får en ny ven. Vi oplever heltemod med De Utrolige og Doggy fra OP, når han beskytter Carl og Robert på deres campingtur. Desuden ser vi myren Flik, der bare gerne vil finde den perfekte fødselsdagsgave til Dronning Atta. 

"5 minutter i godnat - Pixar" er en skøn bog, fyldt med søde, sjove, actionspækket, hyggelige og eventyrlige historier, der kan læses af både drenge og piger. Den er perfekt til en lille kort læsestund, da man hurtigt kan læse en historie på fem minutter. Njord, som er 2 år, var særligt glad for historierne fra Biler universet, da han elsker tegnefilmene og ser dem på repeat. Så at der var to med dem bragte stor lykke. Bogen og dens historier og illustrationer vil med garanti sprede glæde hos små og store læsere. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse den flere gange, med begge mine drenge. Ingen kommentarer:

Send en kommentar