torsdag den 1. marts 2018

"Nordisk Mytologi" af Neil Gaiman

"Nordisk Mytologi" (org. titel "Norse Mythology") af Neil Gaiman, af forlaget Modtryk, udgivet i 2017 (org. udgivet i 2017). Læst på dansk (org. sprog engelsk). Anmeldereksemplar fra Modtryk, men alle holdninger er mine egne. 5/5 stjerner.

Neil Gaiman genfortæller på ægte Gaimansk facon med dybde, passion og humor de fascinerende historier fra den nordiske mytologi. Han forbliver tro mod myterne og formidler dem, så både unge og voksne trækkes ind i de gamle guders magtkampe, oplever deres letantændelige temperamenter og deres evige forsøg på at narre hinanden og skabe intriger

Da jeg for et år siden så at denne bog vil udkomme, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at den skulle jeg bare læse. For det første fordi den jo bare er mega flot den forside, og for det andet har den nordiske mytologi altid fascineret mig. Nu er den endelig blevet læst, og den var lige så skøn og underholdende som jeg havde forventet!

Jeg har altid holdt rigtig meget af Freja og Thor. Freja fordi jeg synes hun var så sød og smuk, og Thor elskede jeg for hans temperament og kampgejst. Jeg holder stadig af dem, men nu hvor jeg er blevet ældre og har læst historierne sådan rigtigt, og ikke kun i Peter Madsens tegneserie udgave, har jeg fået en meget stor respekt for Thors kone, Sif. Sif er nemlig en utrolig tålmodig gudinde i forhold til sin mands temperament.
Desuden finder jeg også Loke utrolig interessant, med hans hang til at lave ballade og skabe kaos.

Neil Gaiman holder en fin rødtråd hele vejen igennem bogen, da mange af historierne hænger sammen eller refererer til en tidligere eller kommende begivenhed. Dette var jeg ret begejstret for, da sammenhængen var tydelig, og man slap for, at tingene hele tiden skulle forklares, da man havde fået det fortalt en gang. Hvis man stadig var i tvivl, kunne man altid gå om bag i bogen, hvor der er placeret en Ordforklaring. Her kan man finde navne på steder, guder og ting, og så få forklaret hvem eller hvad de er.

Sproget i "Nordisk Mytologi" er nemt, hvis man ser bort fra nogle af navnene, og sammen med kapitlernes længde og humoren i historierne, så flyver man bare igennem den. Nogle af historierne ville jeg dog have ønsket var længere. Derudover var jeg ret glad for den introduktion Neil Gaiman havde skrevet. Det er ikke altid jeg gider, at læse forordene i bøger, men lige her valgte jeg at gøre det, hvilket jeg er glad for. Gaiman fortæller om sit første møde med den nordiske mytologi, som var gennem Marvel tegneserien om Thor. Han giver os læsere et indblik i sine tanker bag bogen, og hvorfor han havde lyst til at genfortælle disse skønne myter. Jeg synes det er ret interessant, hvordan folk udenfor Skandinavien har fået viden om den nordiske mytologi, og at andre end os finder disse myter spændende.

Under min læsning af "Nordisk Mytologi" overraskede det mig, hvor mange af historierne jeg faktisk kendte. Jo, jeg havde da regnet med at kende nogle af dem, men jeg kendte faktisk de fleste, mere eller mindre. Dette var rigtig fedt, også at historierne var som jeg huskede dem, for Gaiman holder sig virkelig godt til de originale historier. Jeg kunne dog godt have brugt lidt mere af hans ordmagi, og ikke kun i de første og sidste kommenterende linjer i hver myte, men det er det eneste, meget lille minus. 

"Nordisk Mytologi" er en rigtig god og sjov genfortælling af den nordiske mytologis myter. Der er aktion, intriger og narrestreger hele vejen igennem, og siderne vender nærmest sig selv. Så hvis du elsker nordisk mytologi eller er nysgerrig på at finde ud af mere, så er denne bog et godt bud. Jeg glæder mig i hvert fald til, at læse den sammen med min søn en dag, især fordi han skal hedde Njord, ligesom vaneguden der er far til Frej og Freja.

Hvilken af de nordiske guder kan du bedst lide? 



2 kommentarer:

  1. Tak for fin anmeldelse. Den maa paa listen naeste gang jeg kommer hjem. Hvad ville du eller anbefale til een der intet kender af mytologien andet end barnelaerdom men gerne vil vide mere ? ( skrevet paa et ikke alt for tungt sprog?)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, denne bog kan i hvert fald anbefales :)
      Jeg må indrømme, at det kendskab jeg har til nordisk mytologi, har jeg også fra min barndom, hvor jeg primært fik min viden fra Peter Madsens Valhalla tegneserie. De tager mange af myterne op, og vidst også flere end der bliver fortalt i denne bog, men det er jo så bare som tegneserie, men illustrationerne er super flotte, så dem kan jeg også anbefale. Man skal jo så bare kunne lide at læse tegneserier :-) Men kender faktisk ikke så mange bøger om nordisk mytologi, men ved at Sigurd Barret har skrevet en bog om nordisk mytologi. Den henvender sig nok mere til børn, men den har været meget populær og så skulle han være en rigtig god fortæller :-) Det er umiddelbart lige det jeg kan komme i tanker om, håber det kunne give lidt inspiration :-)

      Slet