torsdag den 28. januar 2021

"Duftapoteket - Der er en hemmelighed i luften" (Duftapoteket #1) af Anna Ruhe

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"Duftapoteket - Der er en hemmelighed i luften" (org. titel "Die Duftapotheke. Ein Geheimnis liegt in der Luft") af Anna Ruhe, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2019 (org. udgivet i 2018). Læst på dansk (org. sprog tysk), oversat af Birgit Fuglsang.
★★★★★

Fra bagsiden:
Der lugter mærkeligt i den gamle villa - af tusind ting på samme tid. Det er det første, Luzie lægger mærke til ved deres nye hjem i den kedelige landsby. Men ingen ved, hvor lugtene kommer fra.
 Sammen med sin lillebror Benno og nabodrengen Mats begynder Luzie at undersøge villaen. Men børnene har ingen anelse om, hvad huset gemmer på af hemmeligheder. I et skjult rum med reoler fra gulv til loft finder de et hav af flakoner fyldt med farverige, mystiske dufte. Men i flakonerne bobler ikke bare dejlige overraskelser. De er også fulde af farer. Og en af dem skulle de aldrig have åbnet... 

Jeg blev virkelig draget af den utrolig smukke forside, der har nogle skønne farver og bare rummer så mange detaljer. Den er helt magisk at kigge på, og man vil bare forsvinde ind i den. Heldigvis matcher indholdet forsiden, og man bliver hurtigt grebet af historien. "Duftapoteket" er en virkelig god, spændende, fængende og mystisk bog, der holdt mig fanget fra start til slut!

Luzie er en sød pige, der ikke er særlig begejstret for at de er flyttet fra Berlin til denne lille flække. Hun glæder sig i hvert fald slet ikke til at begynde i en ny skole. Hun kan godt være lidt usikker, men samtidig er hun også en meget nysgerrig, stædig og modig pige. Hun går hurtigt på opdagelse i Villa Evie, da det går op for hende, at der foregår et eller andet underligt. 
Mats er den søde, meget nysgerrige nabodreng, der er meget interesseret i Villa Evie. Han har mange teorier om huset og dets hemmeligheder. Han hjælper Luzie flere gange, og de to bliver hurtigt venner. 
Så er der Luzies småirriterende lillebror Benno. Han er en rigtig pilfinger, men er sød og iderig.
De tre børn går sammen om at redde Luzie og Bennos forældre og de af byens indbyggere der pludselig glemmer, hvem de selv er og hvordan alting hænger sammen. Derudover forsøger de at finde ud af, hvad der skete med Mats far, der forsvandt for en del år siden. 

Sproget i "Duftapoteket" er let, dog med nogle lange og avancerede ord hist og her. Kapitlerne er til gengæld korte og slutter ofte rigtig spændende og mystisk. Man flyver igennem bogen, som er velegnet til selvlæsning fra omkring 10 år og op, men sagtens kan læses højt for 8 årige og op. 
"Duftapoteket" er illustreret af Claudia Carls, hvis meget smukke illustrationer supplerer historien på fineste vis. Nogle af illustrationerne fylder hele eller halve sider, og her kan man virkelig se alle de fine detaljer, og andre steder er der små illustrationer. Der er ikke voldsomt mange illustrationer i bogen, men de gav lige lidt ekstra til læseoplevelsen. Derudover synes jeg det er så fint med de flakoner der pryder siderne ved hvert kapitelstart. Den slags detaljer er jeg virkelig en sucker for.

Jeg kan rigtig godt lide idéen om at dufte bliver gjort til noget magisk, og har utrolige evner. Jeg synes det var spændende med et duftapotek, der nærmest gemmer på uendelige muligheder og som derfor skal beskyttes, så det ikke havner i de forkerte hænder. Det er en svær kunst at være duftapoteker, for meget kan gå galt. Desuden er de personer der har noget med duftapoteket at gøre, ret underlige og hemmelighedsfulde, og man vil bare gerne vide, hvad det er de skjuler, og hvem alle de mystiske telefonopringninger og breve er fra. Det var nemlig rigtig spændende, så det glæder jeg mig til at høre mere om i de næste bøger. 

"Duftapoteket" er en virkelig god og spændende bog, som jeg var grebet af lige fra start. Den var svær at lægge fra sig, for selvom den måske ikke er så action fyldt, og tempoet ikke er specielt hurtigt, så skete der alligevel en masse. Al mystikken omkring Villa Evie, duftapoteket og duftene og de sære ting der sker, gjorde at siderne nærmest vendte sig selv, og at jeg bare måtte læse videre. Jeg var underholdt hele vejen igennem, og jeg kan næsten ikke vente med at læse videre, og opleve flere magiske dufte og eventyr. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar