lørdag den 23. juli 2022

"På tur til oceanerne" af Caryl Hart

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"På tur til oceanerne" (org. titel "Meet the Oceans") af Caryl Hart, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2022 (org. udgivet i 2021). Læst på dansk (org. sprog engelsk), oversat af Marianne Randel Søndergaard.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Kom med, lille hund, vi har vilde planer. Nu udforsker vi de blå oceaner. I en ubåd ta'r vi på hav-eventyr. Her kommer vi, alle fisk, alle dyr! 5, 4, 3, 2, 1... Dyk!
En historie om en undervandsekspedition fuld af sjove rim. Følg med i den lille ubåd, og hils på Jordens oceaner.

Mine børn er ret nysgerrige, og vil gerne vide alt, så denne fine billedbog om Jordens oceaner er helt perfekt, også selvom den ikke kan svare på, hvor meget vand der er i havet. "På tur til oceanerne" er en rigtig sød, hyggelig og lærerig billedbog, skrevet på rim. 

Billedbogen tager os på en undervandsekspedition med en lille pige og hendes hund. De tager ud og møder oceanerne, og lærer om deres forskellige kendetegn og dyreliv. Vi besøger verdens mindste ocean, Ishavet, som fortæller om narhvaler og kæmpe brændmænd. Vi besøger Atlanterhavet med giga bølger og diamanter, derefter Det Caribiske hav og dens flotte koraler, og Stillehavet, der har problemer med skrald. Derefter går turen til Det Sydkinesiske hav, som er fyldt med containerskibe, og Koralhavet som kan ses fra det ydre rum. Det Indiske ocean fortæller om skildpadder, og blåhvaler der fylder dens hav med sang, mens Det sydlige ishav har store isbjerge. Til sidst besøger vi Middelhavet med delfiner klar til leg. 

"På tur til oceanerne" er en fin billedbog om Jordens oceaner, som viser os det særlige ved havene og deres dyreliv. Billedbogen ligger op til nogle gode snakke om oceanerne, og hvorfor det er vigtigt at passe på dem og ikke smide affald ud i dem. Derudover kan man snakke om dyrelivet, og hvad man ser på illustrationerne.

Billedbogen er på ca. 36 sider. Der er ikke meget tekst på siderne, og sproget er holdt let og skrevet på rim. Rimenes rytme giver historien et godt flow, og gør den sjov at læse op og lytte til, hvilket også er med til at stimulere børnenes sprogudvikling. Caryl Hart har desuden givet alle oceanerne deres egen tone og personlighed, hvilket jeg rigtig godt kan lide, da det er en sjov detalje.  
"På tur til oceanerne" er illustreret af Bethan Woollvin, der med sin søde, lidt barnlige streg har bragt liv til oceanerne. Illustrationerne er farvestrålende og detaljerede, så der er masser af gå på opdagelse i, og de supplerer teksten rigtig godt.

"På tur til oceanerne" er en rigtig god, sød og sjov billedbog om oceanerne.  Billedbogen egner sig godt til en hyggelig højtlæsningsstund fra ca. 3 år, men kan også bruges til selvlæsning i indskolingen, for den lidt øvede læser. Vi hyggede os meget med dette undervandseventyr, og lærte også noget af det. Det kan klart anbefales at tage på tur med pigen og hendes hund. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar