torsdag den 6. oktober 2022

"Babybandit - Den store sang- og tumlebog til babyer" af Anne Hussmann, Pernille Germansen og Sarah Szinay

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"Babybandit - Den store sang- og tumlebog til babyer" af Anne Hussmann, Pernille Germansen og Sarah Szinay, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2022.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Leg, musik og bevægelse er vigtige og stimulerende elementer i det lille barns første år. Men hvordan griber man det an? Hvordan kommer man i gang med at lege og synge? Denne bog gør det nemt for forældre, bedsteforældre og andre, der er knyttet til barnet, at lege og synge med deres nye, lille guldklump. Bogen er bygget op om forskellige motoriske lege med tilhørende sange og rytmiske remser. Alle sangene er kendte danske børnesange, som gør det nemt at komme i gang. Legene tager udgangspunkt i hele barnet, det vil sige, at de styrker flere dele af barnets udvikling: motorik, kropsbevidsthed, kommunikation, rytme, sprog og opmærksomhed.
Bogen er skrevet af Rytmikbanditterne - rytmikpædagoger med hjerterne fulde af leg.

Tidligere på året fik jeg endnu en lille bandit, og som så mange andre, har jeg lidt svært ved at finde lege som passer til hendes alder. Jo, jeg har gået til babyrytmik med mine store drenge, men jeg kan ikke huske det hele. Her kommer "Babybandit - Den store sang- og tumlebog til babyer" mig til gode. "Babybandit" er en god og let tilgængelig bog, fyldt med lege, sange og tips til hyggeligt samvær med ens baby.

"Babybandit" er skrevet af Rytmikbanditterne, som er fire rytmikpædagoger, der tager udgangspunkt i hele barnet, og hvordan man gennem leg og musik styrker barnets udvikling. Alle legene i bogen kommer omkring barnets primære sanser, som er labyrintsansen, taktilsansen og muskel-ledsansen. Labyrintsansen bliver blandt andet stimuleret ved svingture og kolbøtter, taktilsansen bliver stimuleret når barnet mærker forskellige materialer og tager ting i munden, samt når vi nusser eller kilder dem. Muskel-ledsansen bliver stimuleret når barnet bevæger sig eller når vi bevæger barnets led f.eks. ved at cykle med benene eller strække armene. Alle sanserne og hvad de hjælper på står beskrevet i bogen, så man ved, hvorfor og hvordan legene udover at være sjove også er udviklende for barnet, f.eks. udvikles dets sprog gennem rim og sange, og kropsbevidstheden stimuleres gennem bevægelse og kontakt. 

"Babybandit" er delt op i forskellige legekategorier, der stimulerer og udvikler barnet på forskellig vis. Der er puslebordslege, følelege, tæppelege, lege hvor man suser afsted og kolbøttelege, og meget andet. Legene er delt op i alder, sådan at man let kan finde ud af, hvilke lege der passer til lige præcis ens babys alder. Legene starter allerede fra barnet er 0 måneder. Alle legene bliver fint introduceret i et let forståeligt sprog. Man bliver guidet igennem det hele, og til de fleste lege følger der et rim eller en sang til.

Bogen er illustreret af Katrine Louise Jakobsen, hvis stil er ovre i det grafiske/ collage. Illustrationerne er flotte, og giver bogen et fint og kunstnerisk udtryk. Men selvom de viser nogle af legene, savnede jeg en gang imellem også nogle rigtige fotos med trin for trin billeder, sådan at det er endnu nemmere at se, hvad det er man skal, især til kolbøttelegene, men det er jo en smagssag. 

"Babybandit" er en rigtig god bog, som er let at gå til og som giver en masse idéer til sjove lege og masser af dejlig nærvær med ens barn. Man skal dog være opmærksom på at nogle af legene kræver rekvisitter, som f.eks. små bolde, en pilatesbold/ badebold, en fjer og et tyndt, farvet tørklæde. Men størstedelen kræver ikke andet end jer selv og ting man helt sikkert har derhjemme. Fenja og jeg har hygget os meget, og især kolbøttelegene og sangen om den lille grønne frø, hvor vi skal række tunge har vakt smil og latter. Så mangler du inspiration til lege med din baby fra 0-12 måneder, så er "Babybandit" et godt bud.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar