tirsdag den 8. september 2015

"Som stjerner på himlen" af Jennifer Niven

"Som stjerner på himlen" (org. titel "All The Bright Places") af Jennifer Niven, af forlaget Alvilda, udgivet i 2015 (org. i 2015). Læst på dansk (org. sprog engelsk). 3,5/5 stjerner. 

"Som stjerner på himlen" handler om drengen Finch og pigen Violet. Finch er fascineret af døden, men han leder også efter ting, der gør livet værd at leve. Violet lever derimod i fremtiden. Hun tæller dagene, til hun er færdig med skolen, så hun kan undslippe den lille barndomsby og sorgen efter sin søsters død. Violet og Finch mødes tilfældigt i toppen af skolens klokketårn, med udsigt til seks etagers frit fald. Da de begge er kommet helskindet ned, er det svært at sige, hvem det var der reddede hvem. Det umage par bliver sat til at lave et projekt sammen, og begiver sig derfor ud på et road trip. De lader vejene diktere deres oplevelser og besøger: det storslåede, det ligegyldige, det smukke og det overraskende. Snart føler Finch sig kun som sig selv, når han er sammen med Violet, og ikke som den freak, han ellers er kendt som. Og sammen med Finch holder Violet langsomt op med at tælle dagene, og begynder at leve dem i stedet. Men i takt med at Violets verden bliver større, bliver Finchs mindre og mindre. 

Jeg var blevet anbefalet denne bog af en veninde og kollega, som var overbevidst om, at det ville være en bog for mig. Jeg har dog ventet rigtig længe med at læse den, fordi jeg var lidt nervøs for, om den ville kunne leve op til mine forventninger. Det kunne den på sin vis, jeg fik i hvert fald, hvad jeg havde regnet med, og det var en god bog, den slog bare ikke benene væk under mig, sådan som jeg havde håbet, desværre. 

Jeg synes det er mega fedt, at Jennifer Niven tager et emne op om unge og bipolar sygdom og sorg, det er nemlig et emne, der kan være rigtig svært at snakke om for mange mennesker, og måske især for unge. Denne bog giver en et godt indblik i den forvirring og mørke sindsstemning, man kan være i, når man har en psykisk lidelse. Det satte i hvert fald mange tanker i gang hos mig, om hvordan det må være at have det så dårligt, om man vil kunne se det på en person, og hvordan man vil kunne hjælpe en person der har det skidt. Det tror jeg i hvert fald, er nogle vigtige ting at snakke om.

"Tænk, hvis livet kunne være sådan her. Kun alt det glade, ikke noget af det frygtelige, ikke engang det mildt ubehagelige. Tænk, hvis vi bare kunne klippe det dårlige ud og beholde det gode."

Jeg holdt meget af Violet, man kunne virkelig mærke hendes smerte efter tabet af sin søster. Hun er en pige der har brug for nogle små puf, for at rejse igen, men når det så sker så kæmper hun også. Jeg holdt meget af at følge hendes udvikling, og hvordan hun stille og roligt accepterede sit tab, for at kunne komme videre.
Finch derimod irriterede mig. I starten kunne jeg godt lide ham, og synes han var meget sjov, men jo længere ind i bogen vi kom, jo mere frustreret over ham blev jeg. Han prøver alt, hvad han kan på, at få Violet til at tage nogle chancer og leve livet, og han vil gøre alt i verden for at hjælpe hende. Men lige så snart han selv får brug for hjælp, skubber han alle væk. Jeg ved godt det ikke er helt fair, og at det er svært at indse, at man har brug for hjælp og acceptere, at det er okay at få hjælp, men jeg kunne så godt lide ham i starten, at jeg synes det var trist, han ikke ville acceptere hjælp.

"Det gælder om at gribe nuet og alt det der. Du burde om nogen vide, at vi ikke har garanti for andet end lige nu og her." 

"Som stjerner på himlen" er bygget sådan op, at man skiftevis ser historien fra Violets perspektiv og fra Finchs perspektiv. Hvilket er super fedt, da man på den måde, for et bedre indblik i Violet og Finchs følelser, sindstemning og deres udvikling. Og når det er en bog der handler om sorg og depression, er det ret interessant at få et indblik i disse tanker.

På trods af min irritation over Finch, så var "Som stjerner på himlen" en god og sød bog, og jeg forstår godt den hype der har været omkring denne bog. Den er godt skrevet og den berør nogle meget svære emner. Så hvis man er til de alvorlige ungdomsbøger, så er denne et oplagt bud. 


4 kommentarer:

 1. Åh, hvor jeg dog elsker denne bog! <3
  Hvor er det spøjst at du blev irriteret over Finch - jeg ELSKEDE ham, men var derimod irriteret over Violet :D haha.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha ja det er da lidt spøjst :) Men den er også rigtig god :)

   Slet
  2. Den står klar på min reol, og jeg har sat mig for at få den læst i år! :D Er i gang med en anden bog nu, og mængden af lektier er lidt overvælgende, men håber jeg snart begynder på den.
   Og så bliver det spændende, hvem jeg synes om? ;-) haha

   Slet
  3. Haha ja det bliver da lidt spændende ;)

   Slet