mandag den 9. marts 2020

"Fuglene omkring os - En bog med fuglestemmer for hele familien"

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Fuglene omkring os - En bog med fuglestemmer for hele familien" (org. titel "Bird Song"), af forlaget Carlsen, udgivet i 2020 (org. udgivet i 2020). Læst på dansk (org. sprog engelsk). 
★★★★★

Fra bagsiden:
Kender du fuglene i din have? Kan du se forskel på en spurv og en stær? FUGLENE OMKRING OS er en guide til de mest almindelige danske fugle. Lær at genkende fuglene på deres udseende og stemme, og find ud af, hvor de lever, hvad de spiser, og hvordan de opfører sig. Brug de detaljerede billeder og 10 fuglelyde som en hjælp til at identificere de enkelte fuglearter. FUGLENE OMKRING OS er både en guide til ivrige begynder og til mere erfarne fugleentusiaster. 

Jeg kender en del fugle, men kun af navn og udseende, nogle fuglestemmer kan jeg dog sagtens placere, men det er langt fra alle. Men med en 2 årig der spørger, hvad alting er, så tænkte jeg at denne bog kunne være spændende og lærerig for os begge, selvom den er ret teksttung for en på 2 år. "Fuglene omkring os" er en rigtig flot og hyggelig bog, som både små og store kan lære noget af.

Bogen har en fin introduktion til det at kigge på fugle, og hvordan vi alle mere eller mindre ubevidst kigger på fugle og har et forhold til fugle. Om det er at kigge på dem af interesse, om det er at fodre dem, eller om det er at deres kvidder minder os om ting og stemninger. Fuglene og ikke mindst deres sang, er noget de fleste af os har et forhold til, på den ene eller anden måde.
Efter introduktionen bliver vi præsenteret for ti danske fugle. Vi får noget af vide om de forskellige arter, deres udseende og levesteder, og hvordan de er blevet udbredt gennem tiden. Vi får blandet andet noget af vide om, hvor mange ynglepar der er, og hvor mange kuld de kan få årligt. Udover disse informationer er der også en lille fakta boks omkring den pågældende fugl, med udseende, størrelse, stemme, levested, udbredelse og føde, samt fuglens latinske navn. Til allersidst i bogen bliver der givet gode råd til fuglekiggeri, hvis man skulle få lyst til at gå ud i naturen og kigge på fugle, samt links til, hvor man kan finde flere oplysninger om fuglene.

Jeg har altid været fascineret af fugle og tanken om at flyve som dem. Jeg elsker fuglekvidder, der for det meste er super hyggeligt. Noget lyder rigtig godt og andet er lidt mere irriterende, men jeg elsker det. For mig varsler fuglesang forår og varmere tider, men også sommer og hygge. Jeg har mange gode minder fra sommerferier, hvor jeg har siddet og læst udenfor, mens jeg har hørt lærken og bogfinken synge, uden jeg dog har vidst at det var disse fugle, men det gør jeg så nu pga. denne bog. For mig er de to fugle og deres sang lyden af sommer, hygge, Jylland, marker og gode stunder, så jeg bliver rigtig glad, når jeg hører dem. Men jeg har også lige lært, at de to fugle er mest udbredte i Jylland, så det giver jo god mening, at det er der jeg har hørt dem.
Derudover har jeg altid holdt rigtig meget af gråspurven, musvitten og rødkælken, da jeg synes de er så flotte og nuttede. Jeg holder også meget at solsortens sang, da den er så fin, men også fordi da jeg var lille, havde en solsort i vores have der på et tidspunkt kunne fløjte Barbie Girl af Aqua. Bogen her fortæller så, at det er normalt for solsorte at gentage lyde, hvilket den solsort var et tydeligt bevis på.
Jeg har spurgt Njord, når vi har kigget på billederne, hvilken fugl han bedst kan lide, og det er uden tvivl duen, og han render tit rundt og siger duelyden, du-duuu.

"Fuglene omkring os" er en rigtig fin bog, på ca. 24 sider, med nogle gode tykke papsider. Det er ikke fordi der står meget på siderne, men der kommer alligevel nok information om de forskellige fugle til, at man lærer noget om dem. Tekstmæssig er den dog lidt tung, og er derfor også anbefalet fra de ca. 7 år og op efter, men hvis interessen er der, kan den godt læses med en der er lidt yngre. Derudover kunne jeg rigtig godt lide fakta boksene, der lige gav det sidste overblik, så man rigtig kan spotte dem ude i naturen, og det overraskede mig, hvor store nogle af dem egentlig er. Desuden er der to-tre billeder af den pågældende fugl, samt en blyanttegnet skitse af fuglen. Jeg kan rigtig godt lide detaljen med skitsen af fuglen og de små noter der er skrevet til, men som også bliver tydeliggjort i fakta boksen. "Fuglene omkring os" er nærmest sat op som en notesbog, hvilket er en rigtig sjov og fin idé. Jeg kan også godt lide at man har givet bogen lyd, sådan at man også får mulighed for at høre fuglenes sang. For nogle gange er de jo det eneste man ser og hører til fuglen, og så er det jo rart, hvis man kan spotte den ud fra dens sang. Lyden i bogen er i virkelig god kvalitet, og man er slet ikke i tvivl om, at det er optagelser af ægte fuglekvidder.

"Fuglene omkring os" er en rigtig god og lærerig bog, som folk i alle aldre vil kunne hygge sig med og lære noget af. Den måde bogen formidler informationen på, både gennem facts, men også gennem billeder og lyd, er meget anderledes end, hvad jeg er vant til i fagbøger for både børn og voksne, og det er en virkelig spændende og forfriskende måde at gøre det på. Det bliver nemlig ret håndgribeligt og mere levende for børnene, da man kan snakke om både billederne og lydene, og snakke om, om man har set eller hørt dem før.

 "Fuglene omkring os" er en rigtig god introduktion til fuglene som lever tæt omkring os, og er en hyggelig måde at lære sine børn om fuglene på. Jeg glæder mig i hvert fald til at Njord bliver lidt ældre, så vi kan læse og snakke om fuglene i bogen, for lige nu det mest lydene der trækker, men de bliver så også gennemgået flittigt. Han bladre bogen igennem, og finder den tilsvarende fugl og hygger sig med det, og her er jeg lykkelig for den tykke kvalitet på papsiderne, de kan nemlig tåle lidt af hvert. Så har du en lille fugleentusiast derhjemme, så er denne bog et oplagt bud til fordybelse, for den er godt nok fin.
2 kommentarer:

  1. Jeg er så glad for at have fundet din side. Der er altid så gode anmeldelser og denne er specielt godt. Mange tak for alle dine tips!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for de søde ord. Det gør mig meget glad, og dejligt at du kan lide dem og finder inspiration :) Denne bog er også virkelig fin, vi er meget glad for den :)

      Slet