fredag den 14. maj 2021

"Bjørnen" af Tina Sakura

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Bjørnen" af Tina Sakura, af forlaget Carlsen, udgivet i 2021.
★★★★★

Fra bagsiden:
Carli er lige begyndt i gymnasiet, da hun og en håndfuld andre nye bliver inviteret til puttemiddag hos nogle drenge fra 3. g. Hun er særligt udvalgt blandt mange piger, og Carli glæder sig. Men det bliver en aften, som ødelægger noget inden i hende, og kun naturen og Carlis egne urkrafter kan få sårene til at heles igen. Bjørnen vågner. 
En stærk og sanselig historie om at mærke sine grænser og tage sin kraft tilbage.

Jeg er altid spændt på, hvad det er for en historie og oplevelse jeg går ind til, når jeg sætter mig med en af Carlsens billednoveller. Der bliver sagt om novelleserien, at det er korte historier med meget på hjertet, og det er de virkelig. Jeg er meget glad for konceptet, og jeg synes det er en smart måde at nå ud til den unge målgruppe, og især den del af målgruppen der normalt ikke læser. For her kommer en lille og overskuelig bog med illustrationer, som på trods af sin størrelse, berører hårde emner og stærke følelser. Følelser som kan være svære at sætte ord på. Men disse bøger gør det på sparsom plads, i stedet for en lang historie på mellem 300-500 sider, ja så gør de her det på knap 50 sider. Det er meget imponerende. Her kommer min anmeldelse af "Bjørnen" af Tina Sakura.

Dette er den anden bog jeg læser af Tina Sakura, og jeg er ret vild med hendes skrivestil, der virkelig beskriver stemninger på en måde, så man kan mærke det. "Bjørnen" er en rigtig god og hård historie, der gav mig ondt i maven. 

"Bjørnen" handler om Carli der er blevet inviteret til puttemiddag af nogle smarte drenge fra 3. g. De har fået af vide, hvordan de skal se ude, både uden på, men også inde under tøjet. Til middagen tvinger drengene dem til at servicere dem, men de tvinger dem også til mere grænseoverskridende ting, for hvis de gør de ting, så er de godkendt og seje i drengenes øjne. Efter puttemiddagen trækker Carli sig mere og mere ind i sig selv, og pjækker fra skole. Rygter spredes og billeder deles på nettet. Carli kæmper for at finde sig selv igen, for hun føler sig ødelagt og magtesløs. Man føler virkelig med Carli hele vejen igennem bogen, og man ønskede virkelig at hun var i stand til at sige fra, selvom det ikke er så let som det lyder. For det kan virkelig være svært, og især når man er ny, og bare gerne vil passe ind et sted, og gerne hos de populære. 

"Bjørnen" er en rigtig vigtig og meget relevant bog, som sætter fokus på samtykke, og det at turde stå ved sine grænser og sige fra. Jeg har godt hørt om puttemiddage, men jeg har heldigvis aldrig været til en eller kendt nogle som har deltaget, for jeg synes virkelig det lyder klamt. Jeg fik virkelig ondt i maven da jeg læste denne bog, og blev faktisk rigtig sur. Sur over at dette faktisk finder sted i virkeligheden, og trist over at de unge ikke siger fra, men samtidig forstår jeg det godt, og kan sagtens følge dem. Her handler det ikke kun om dem som bliver udnyttet og udsat for grænseoverskridende adfærd, men også dem som overvære det og ikke siger stop. "Bjørnen" sætter lys på det, og viser os hvor svært det kan være at sige fra, selvom man egentlig godt kan mærke at det der sker er forkert. Det er ikke så simpelt, og for nogle kan et nej være virkelig svært at få frem, det har jeg selv kæmpet meget med. Denne bog viser os, at det er så mega vigtigt at snakke med vores børn og unge om samtykke, og at mærke sine egne grænser, men også at lytte til andre og deres grænser, og at det er okay at sige fra. Det er faktisk mere end okay, det er vigtigt!

Jeg er vild med den urkraft Carli finder frem, efter hun søger hjælp i naturen. Hun bliver helt dyrisk og rå, og lige pludselig tager hun magten tilbage, og ingen skal nogensinde styre hende igen. Hun får virkeligt pisset sit territorie af. Gennem sin styrke, viser hun at vi alle kan tage kontrollen tilbage efter en håbløs tid, hvis vi finder en måde at bearbejde de traumer vi har været igennem. Vi er alle stærke, og der findes en kraft i os alle som vil hjælpe os og beskytte os. 

"Et menneske på 15 år, et menneske på alle år, bålet er ikke mere bål, stjernerne er stjerner endnu, jeg lægger mig i soveposen med bjørneskindet over og findes."

Sproget i "Bjørnen" er let forståeligt, men det er også en lidt hektisk tekst, forstået på den måde, at der ikke er voldsomt mange punktummer i starten af bogen. Dette gør dog at man føler Carlis lidt hektiske og forvirrede sind, og hvor svært det er at finde ro i det hvirvl af ord. Hen mod slutningen kommer der dog flere punktummer. Carli finder så småt sig selv, og hun genfinder kontrollen. Jeg synes det er en sjov og anderledes måde, at vise en sindsstemning på, men det fungerede rigtig godt. 
Signe Kjærs flotte illustrationer, supplerer og komplementerer historien på fineste vis. Jeg kunne rigtig godt lide, at det er naturen og dens farver som er i fokus i illustrationerne, for det giver fin mening i forhold til Carlis brug af naturen som terapi, samt den urkraft og vildskab hun finder frem. 

"Bjørnen" er en virkelig rørende, god og barsk historie om grænser, samtykke og metoo. Billednovellen rørte mig, gjorde mig sur og gav mig ondt i maven. Tina Sakura og Signe Kjær har gjort det godt, og har fået skabt stemninger, man virkelig kan mærke. "Bjørnen" er meget aktuel, og jeg tror den vil være god som undervisningsmateriale i udskolingen. Derudover burde både børn, unge og voksne læse den, da samtykke er vigtigt hos alle. 

Jeg kan rigtig godt lide Carlsens Billednoveller, og glæder mig til at blive rørt og provokeret af de forhåbentlig kommende noveller. 





2 kommentarer:

  1. Tak for dine ord. Dem gemmer jeg i hjertet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre :) og jeg vil bare sige, tak for en virkelig fin og rørende bog :)

      Slet