mandag den 7. marts 2022

"Stjerneskud i Dinosaurland" af Sara Berg og Karin Frimodig

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"Stjerneskud i Dinosaurland" (org. titel "Stjärnfall i Dinosaurieland") af Sara Berg og Karin Frimodig, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2021 (org. udgivet i 2020). Læst på dansk (org. sprog svensk), oversat af Marianne Randel Søndergaard.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Da flyver Quennie op mod stjernehimlen og snupper en stjerne i stjernevrimlen! De andre får travlt, de hopper og springer. Hvordan får man stjerner - helt uden vinger?
Dinosaurerne ser en stjerne falde fra himlen. Vennernes leg bliver til en vild jagt på stjerner. De fanger flere og flere. Men hvad sker der, når himlen bliver mørk?

Min yngste søn på 2 år er ret glad for dinosaurer, så denne billedbog bragte stor begejstring da den kom ind af døren. "Stjerneskud i Dinosaurland" er en rigtig god, sød og hyggelig billedbog skrevet på rim.

Billedbogen handler om de fem dinosaurvenner Agnes, Bea, Tessa, Puf og Quennie. De leger gemmeleg en aften, og da de pludselig ser en stjerne falde fra himlen, vil de på stjernejagt. Men jo flere stjerner de hver især fanger, jo mørkere bliver deres omgivelser, og de bliver hurtigt mistroiske overfor hinanden, og snart er de uvenner. Men er det overhovedet sjovt at have mange stjerner, og måske endda månen, hvis man ikke har nogle venner at dele dem med eller lege med? Og mørkeleg er ikke sjovt, for når man ikke kan se noget, ender man med at slå sig. Så hvad gør man så? 

"Stjerneskud i Dinosaurland" er en sød historie om venskab, uvenskab og hvordan man kan løse sine uenigheder. Derudover viser den, at det kan være svært at dele, men at alle bliver gladere, hvis man kan dele tingene med hinanden, og ikke beholde tingene selv. Billedbogen ligger op til, at man kan tage nogle gode snakke med sine børn om det at være gode venner, og hvordan man kan blive gode venner igen efter et skænderi. Jeg fik i hvert fald snakket med Freyr om dinobørnenes ansigtsudtryk, og hvorfor de var blevet uvenner. 

"Stjerneskud i Dinosaurland" er på ca. 40 sider. Der er ikke meget tekst på siderne, og sproget er let forståeligt, og desuden skrevet på rim. Rimenes rytme er med til at give historien et godt flow, og gør den sjov og hyggelig at læse, hvilket også er godt for børnenes sprogudvikling, da de hører ordene og sproget på en anden måde. 
Billedbogen egner sig godt til en hyggelig højtlæsningsstund, og jeg vil anbefale den fra ca. 2 år. Forrest i bogen, når de fem venner bliver præsenteret, får man dog også lidt facts om de forskellige dinosaur arter, og denne del er lidt tung for de helt små, så den del er til de lidt ældre. Vi springer det i hvert fald over, når jeg læser den med Freyr.
Billedbogen er desuden prydet med Sanna Borells virkelig søde, fine og meget farverige illustrationer. De passer så godt til historien, og dinobørnenes følelser bliver vist på en rigtig god måde. De farverige illustrationer skaber blikfang, og Freyr var meget optaget om dem, og snakkede meget om, hvad han kunne se i illustrationerne. 

"Stjerneskud i Dinosaurland" er en rigtig god, sød og fin billedbog, med emner som venskab og uvenskab, ting de fleste børn kan relatere til. Vi har læst den rigtig mange gange snart, og den er lige hyggelig hver gang. Freyr er meget glad for den, og kigger tit i den selv også. Den kan helt klart anbefales. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar