søndag den 8. maj 2022

"Snart sover du - Et års godnat" af Haddy Njie

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"Snart sover du - Et års godnat" (org. titel "Snart sover du. Et års god natt") af Haddy Njie, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2022 (org. udgivet i 2016). Læst på dansk (org. sprog norsk), oversat af Marianne Randel Søndergaard.
★★★★★

Fra bagsiden:
Farvel, du kolde vinter, det er forår nu. Stadig sover sommer, og snart så sover du.
Snart sover du er en godnathistorie til store og små, hele året rundt.

Da jeg så denne flotte, farverige billedbog vidste jeg bare, at den måtte jeg læse. Og hold op, hvor er den altså bare fin. "Snart sover du" er en smuk, poetisk og vildt hyggelig billedbog om årets gang, som jeg virkelig nød at læse.

"Snart sover du" er en fin gennemgang af de fire årstider. De fire årstider sover og vågner på skift. Når det bliver forår sover sommeren, og snart så sover vinteren. Når sommer vågner, så sover foråret og efteråret osv. osv. Det er en ret fin måde at se på årets gang, at når en ny årstid vågner sover de andre årstider. For årstiderne vil hele tiden skifte og komme igen, og på den måde går billedbogen i perfekt ring lige som årets gang, da billedbogen slutter, hvor den startede. Derudover kan man også se det som en lille hentydning til det barn der får historien læst højt. For snart skal de også sove. 

Billedbogen er skrevet på vers der alle rimer, hvilket fungerer rigtig godt til en godnathistorie for de yngste. Der er ikke meget tekst i bogen, men det der er, er så fint og faktisk også ret rørende, og når det så bliver suppleret af Lisa Aisatos smukke illustrationer, går det bare op i en højere enhed. 
Hun bringer alt det rundt om teksten frem, med en masse flotte detaljer og en masse personlighed. Der er altid meget at gå på opdagelse i, i hendes illustrationer. Illustrationerne indbyder desuden til en snak om årstiderne, og hvad der kendetegner de forskellige årstider. Som vinterens kulde og sne, foråret, hvor alt begynder at spire og gro og hvor farverne vælder frem. Sommeren med dens varme og blomsterkranse, samt efteråret med de smukke røde blade. Man kan snakke om, hvilke måneder der hører ind under de forskellige årstider, men generelt kan man bare gå på opdagelse i illustrationerne, og snakke om det man kan se på billederne. Njord på 4 år var især fascineret af sommeren der flyver på en gynge båret af sommerfugle. Vi prøvede derfor at tælle sommerfuglene, så vi kunne se, hvor mange sommerfugle der skulle til for at bære et menneske. Vi talte om bladene der flyver ud af efterårets lange hår, og bierne der summede i forårets hår. 

"Snart sover du" er en rigtig god, sød og smuk billedbog, som mine børn og jeg rigtig har hygget os med. Den har mine varmeste anbefalinger. 

Så hvis man trænger til en stille og rolig godnathistorie, som stadig rummer lidt magi, er denne et godt bud. Anbefales fra 2-3 år og op, da der hele tiden vil være noget at snakke om, jo ældre barnet bliver.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar