mandag den 21. oktober 2019

"Kan du ingenting, Peddersen?" af Sven Nordqvist


*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Kan du ingenting, Peddersen?" (org. titel "Kan du ingenting, Pettson?") af Sven Nordqvist, af forlaget Carlsen, udgivet i 2019 (org. udgivet i 2019). Læst på dansk (org. sprog svensk). 
★★★★☆

Fra bagsiden:
Findus kan sådan cirka alt. Kan Peddersen også det? Kan han løbe hurtigt og klatre i træer og hoppe hele vejen hen til hønsehuset? Heldigvis er der noget, de er lige gode til...
En hyggelig billedbog for de allermindste om gamle Peddersen og hans iderige kat Findus.

Jeg har altid holdt utrolig meget om historierne om Peddersen og Findus. Jeg tror egentlig aldrig, jeg selv har fået dem læst højt, men når jeg er stødt på dem, har jeg altid fundet dem meget søde og hyggelige. Så da jeg modtog denne fine billedbog om gamle Peddersen og hans skøre kat Findus, blev jeg rigtig glad, og Njord tog også rigtig godt i mod den. Den er lige så sød og hyggelig som forventet, og den bringer et lille smil frem på læben når man læser den.

Peddersen er en gammel mand der forsøger at følge med sin meget legesyge kat, der prøver at få ham til at udføre alt muligt, som han ikke rigtig er i stand til længere, grundet sin alder.
Katten Findus er på rigtig mange måder som et lille barn, der på en sød, legesyg og meget umiddelbar måde, stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor Peddersen, og indirekte voksne generelt, ikke kan de samme ting eller har den samme fantasi som han og børn. Han spørger f.eks. Peddersen om kan klatre i træer, hvilket er svært for en gammel mand, men det var noget Peddersen helt klart kunne da han var et barn. Derudover spørger han ind til, om Peddersen kan finde buklerne, som er nogle små, fjollede væsener som kun Findus kan se. Til gengæld viser Peddersen Findus, hvad de faktisk har tilfælles og som de begge to er gode til, blandt andet af hygge og hjælpe hinanden, hvilket jeg synes er super fint.

Billedbogen er på ca. 20 sider, og fungerer rigtig godt til højtlæsning for de mindste. Der er ikke meget tekst på siderne, der så er rigt dekoreret af Sven Nordqvists egne illustrationer, som i sig selv fortæller rigtig meget historie. For selvom illustrationerne er meget simple, så er de utrolig detaljerede, og store som små vil finde glæde og nye ting i dem, jo flere gange man læser og kigger bogen igennem.

"Kan du ingenting, Peddersen?" er en rigtig god, sød og hyggelig billedbog, som jeg nød at læse sammen med min søn. Njord er knap to år, og han var meget optaget af illustrationerne og snakkede ivrigt med, så den er klart et hit hos ham også. Så hvis du og dine børn er glade for Peddersen og Findus og den svenske charme, så er denne billedbog et godt bud på lidt hyggelig efterårslæsning.1 kommentar:

  1. Næ dem har du ikke fået læst højt, en klar fejl, da de er fulde af humor.
    Men vi har set noget børneteater med de to figurer.

    SvarSlet