torsdag den 7. maj 2020

"Karate Kid" Baseret på filmen skrevet af Robert Mark Kamen og instrueret af John G. Avildsen

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Karate Kid" (org. titel "The Karate Kid"), baseret på filmen skrevet af Robert Mark Kamen og instrueret af John G. Avildsen, af forlaget Carlsen, udgivet i 2020 (org. udgivet i 2019). Læst på dansk (org. sprog engelsk).
★★★★☆


Fra bagsiden:
En flok drenge fra dojoen Cobra Kai giver Daniel problemer på skolen. Heldigvis tilbyder mr. Miyagi at træne ham i karate. Men hvorfor skal Daniel give bilen voks og male huset? Og får han nogensinde lært karatekunsten rigtigt?

Karate Kid er en af de film mine forældre 'tvang' min søster og jeg til at se da vi var yngre, da de ellers følte de ville have fejlet i deres opdragelse af os, hvilket nok er sådan jeg vil have det med Harry Potter. Jeg endte med at holde meget af filmen og historien om Daniel, og selvfølgelig den herlige mr. Miyagi, og jeg var derfor spændt på at læse denne billedbog. "Karate Kid" er en sød og hyggelig historie som jeg nød at læse. 

Mange af os kan måske huske historien om drengen Daniel, der flytter til en ny by og kommer lidt på dårlig fod med nogle lidt større drenge som kan karate. For at beskytte sig, og sætte sig i respekt hos dem, får han en ældre mand til at lære sig karate. Men læringsmetoden er meget alternativ, og Daniel tvivler på at det har virket.
Historien om Daniel er dog her forkortet ned til billedbogsformat, hvilket også betyder at der er nogle ting og detaljer som mangler. Selve hovedhistorien om karate får billedbogen fint med, men det er så også der hele fokusset ligger, og jeg savnede altså kærlighedsaspektet i historien og scenen, hvor han kommer til skolens kostumefest udklædt som en brusekabine. Men udover det har bogen mange gode ting med, som de ikoniske scener med wax on wax off og når han øver tranen ude i bølgerne. 

Bogen er på omkring 40 sider, og der er ikke særlig meget tekst på siderne. Sproget er let og forståeligt, og den fungerer derfor godt som selvlæsning/ letlæsning, men selvfølgelig også til en hyggelig højtlæsningsstund for de mindste på omkring 4-5 år. Siderne er prydet med Kim Smiths skønne illustrationer, som jeg er ret glad for. De er søde og humoristiske, men den lidt naive streg passer rigtig godt til historien. Kim Smith formår med sine illustrationer at holde sig troværdigt til filmen, og man er ikke i tvivl om, hvilken scene man er i, hvilket jeg synes er fedt. Og så er jeg generelt bare vild med, at historien næsten allerede starter med det samme man åbner bogen. 

"Karate Kid" er en virkelig god, sød og hyggelig billedbog, om mod, viljestyrke og masser af karate. Den gjorde mig meget nostalgisk, og selvom jeg manglede enkelte ting, hyggede jeg mig stadig under min læsning. "Karate Kid" er en billedbog folk i alle aldre kan læse, både store som små, folk der gerne vil introducere deres børn for historien, eller folk der stadig har historien om Daniel og mr. Miyagi tilgode, og her snakker vi klassikeren fra 80'erne og ikke den nye udgave.

Jeg er vild med ideen om at lave filmklassikere og kultfilm om til billedbøger, så man kan dele historierne med sine børn, som måske ikke er gamle nok til at se filmene, men som alligevel skal have glæde af de skønne historier, og så kan man jo altid supplere med filmene senere hen. Foreløbig er der udkommet fire billedbøger i serien: "E.T.", "Tilbage til fremtiden", "Alene Hjemme" og "Karate Kid".
4 kommentarer:

 1. 😂 Der er nogen film man bare skal se.
  Det er da hyggeligt at de udgiver dem som billedbøger nu, illustrationerne ser helt rigtige ud i forhold til filmen.
  Jeg tror nu ikke at Breakfast club kommer som billedbog, selv om det osse var en "tvangs"film.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha præcis :) og den er nemlig virkelig fin :) Det gør den nok ikke, men Breakfast Club går vel heller ikke under betegnelsen familiefilm? For det mener jeg de andre er :)

   Slet
  2. nej det er nok mere en ungdomsfilm

   Slet
  3. Ja, det tror jeg :) Men tror faktisk aldrig jeg fik set den, kun enkelte scener :P

   Slet