torsdag den 16. december 2021

"Sarahs første juleaften" af Anette Wilhjelm Jahn

*Anmeldereksemplar fra Bibelselskabets Forlag, men alle holdninger er mine egne.*
"Sarahs første jul" af Anette Wilhjelm Jahn, af Bibelselskabets Forlag, udgivet i 2021.
★★★★☆

Fra bagsiden:
"Sarah blev stående i døren og kiggede efter dem, da manden trak af sted med det trætte æsel. Hvem var de? Kvindens himmelblå kappe var så lang, at den dækkede æslet bagtil, og det var næsten, som om det lyste over hendes hoved, men det kunne jo ikke passe." Sarah hører sang - englesang. Det giver hende mod til at hjælpe den unge, gravide kvinde på æslet, som hun møder og hurtigt får stor kærlighed til.

Jeg vidste faktisk ikke rigtig, hvad denne bog handlede om, før jeg fik den i hænderne. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at bogen er en gendigtning af historien om den nat, hvor Jesus blev født, og jeg var rimelig spændt på, hvordan det ville gå. Nu har jeg så læst "Sarahs første juleaften" og det er en rigtig god og sød historie.

Sarah er en utrolig sød og empatisk, lille pige, der bare gerne vil hjælpe alle dem hun kan. Så da Josef og Maria banker på, vil hun rigtig gerne hjælpe dem, men hendes far der ejer kroen, siger nej. Sarah ender da også med at trodse sin fars ord, og viser dem ud i stalden, hvor hun får samlet dyrene sammen, sådan at de kan holde varmen. Ude i stalden hjælper Sarah til ved fødslen, hvor hun godt kan mærke at denne baby er noget ganske særligt. 

"Sarahs første juleaften" er en gendigtning af juleevangeliet og Jesus fødsel, og fortællingen om, hvorfor vi fejrer jul i dag. Det er en historie om næstekærlighed, hjælpsomhed samt empati og sympati. Mange af de ting som Jesus blandt andet symboliserer.

Bogen er på ca. 48 sider. Den er skrevet på en lidt sjov måde, både lidt som alvidende fortæller og fra Sarahs synspunkt, hvilket blev en smule rodet i starten, men man vænnede sig til det. Derudover kunne historien godt være lidt langtrukken en gang imellem, da man nogle gange fik en masse information om ting, der egentlig ikke havde så meget med hoved historien at gøre, f.eks. da Sarah er ude for at købe krydderier til sin varme æbledrik.
Kirsten Gjerding har illustreret bogen, og hendes illustrationer viser på en god måde, hvad det er Sarah oplever, tænker og føler. 

",,Han hedder Jesus,'' sagde Josef med klar og rolig stemme. ,,Ved du allerede det?'' Sarah undrede sig. ,,Ja, det er kommet til mig i en drøm.'' Drengen klemte stadig om Sarahs lillefinger. Hvor var han altså sød, og han havde faktisk også sådan en strålekrans omkring hovedet. ,,Det hedder en glorie,'' sagde Josef. ,,Det er, fordi han er Guds søn.'' Det forstod Sarah ikke noget af."

"Sarahs første juleaften" er oplagt til at fortælle historien om Jesus fødsel til de lidt yngre børn. Jeg vil dog anbefale den fra ca. 6 år og op, da der er ret meget tekst, med enkelte svære ord. Selvfølgelig kan mindre børn godt fange budskabet om at hjælpe hinanden og være søde og rare ved andre, men for at få mest ud af historien og budskabet vil det fungere bedst, med de lidt ældre børn.
Bagerst i bogen kommer der forskellige aktiviteter man kan lave derhjemme eller i skolen, som f.eks. julepynt, lege, sange og opskrifter på de småkager Sarah bager. Det er en meget sød detalje, som gør at man kan prøve tingene af, og snakke videre om historien og tiden den foregik i. Hvilket var med til at trække op. 

"Sarahs første juleaften" er en fin, hyggelig og god historie, som er god at bruge hvis man vil introducere sine børn for juleevangeliet, da den er mere børnevenlig i sit sprog end den originale, som man finder i biblen. Lidt af den originale kan man dog finde på sidste side, sådan at man efterfølgende kan læse den og snakke om forskelle og ligheder ved de to fortællinger, samt hvorfor det er vi holder jul, og hvad der er et vigtigt budskab ved julen. Jeg hyggede mig med at læse den, selvom den til tider blev lidt langtrukken. Jeg vil dog vente lidt endnu med at læse den for mine drenge, da de stadig er lidt for små. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar