fredag den 28. januar 2022

"Sallys far slår til igen" af Thomas Brunstrøm

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Sallys far slår til igen" af Thomas Brunstrøm, af forlaget Carlsen, udgivet i 2021.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Sally vil gerne være en robot til fastelavn, og selv om hun egentlig helst vil købe kostumet, går far straks i gang med at bygge det selv. Og det bliver faktisk ret flot. Der er bare det, at Sally ikke kan bevæge armene, når hun har det på, og hvordan skal hun så slå katten af tønden? Da Sally far dukker op til festen, bliver det endnu værre. For far har nemlig sin helt egen og knap så heldige løsning på Sallys problem.

Sallys far bøgerne hitter herhjemme hos både små og store. "Sallys far slår til igen" er ingen undtagelse, den er rigtig god, sjov og pinlig, lige som de plejer at være. Billedbogen fik hele min familie til at smile. 

Det er fastelavn, og det er selvfølgelig endnu en højtid som Sallys far elsker helt vildt. Han synes det er fedt at klæde sig ud, og særligt bygge sine egne kostumer, hans idéer er dog ikke altid helt optimale, heller ikke selvom det ser godt ud.
Sally er som altid meget overbærende. Hun nænner ikke rigtig at sige noget til sin far, selvom hun egentlig gerne vil have købt kostumet, hun har nok på fornemmelsen, at det vil gå lidt galt med farens kreation. 
Eddie er Freyrs yndling. Han var som altid skør og fandt på nogle meget kreative løsninger på ting. Han klæder sig f.eks. ud som et lokum, og har i hvert fald ikke brug for fars hjælp til at lave det. Det er altid sjovt at følge med i hans påfund, der finder sted i illustrationerne i baggrunden.

"Sallys far slår til igen" er på ca. 40 sider, men med en del tekst på siderne. Sproget er holdt let og fyldt med humor, og den er derfor sjov at læse for både børn og voksne, og jeg vil anbefale den fra ca. 4 år og op. Jeg kan virkelig godt lide, at historierne om Sallys far er så relaterebare, for vi kender nok alle sammen til hjemmelavede kostumer, der bliver mere eller mindre vellykkede. Dog har jeg aldrig oplevet det som Sallys far lidt uheldigt kommer til at gøre, i sit forsøg på at hjælpe Sally, og heldigvis for det, for det er godt nok pinligt. Derudover vil man opdage, at hvis man har læst "Sallys far kringler julen" så har man set Sallys fars piratkostume før, det er nemlig det han iføre sig, da han ikke kan finde sit julemandskostume. Det er lidt sjovt når man på den måde, binder de forskellige historier og billedbøger sammen. 

"'Måske kan vi bare købe et kostume,' foreslår Sally. Far ryster ivrigt på hovedet. 'Sally, Sally, Sally. Ting bliver altid bedre, hvis man laver dem selv.' 'Joh..' siger Sally. Hun kommer til at tænke på den hylde, far helt selv har sat op inde på hendes værelse, som hænger utrolig skævt, og som man helst ikke må stille noget tung på, for så kan den nemlig godt falde ned."

Thorbjørn Christoffersen har illustreret billedbogen, og det har han gjort med sin fine og meget humoristiske streg, der passer rigtig godt til Sally og hendes far, og den humor der er i bogen. Illustrationerne supplerer historien virkelig godt. De er skæve, sjove og fyldt med personlighed, og det er fedt. 

"Sallys far slår til igen" er en rigtig god, sød, sjov og pinlig historie, hvor tingene ikke helt går som planlagt, som de jo sjældent gør når Sallys far er involveret. Thomas Brunstrøm forstår at tage nogle meget relaterebare hverdags situationer, og så lige gøre dem lidt mere pinlige, og det er virkelig sjovt, og når det så bliver suppleret af Thorbjørn Christoffersens humoristiske, detaljerige streg, bliver det bare rigtig godt. Vi er fan af Sallys far, Sally og Eddie, og vi glæder os til at læse flere skøre og pinlige historier med dem. De kan klart anbefales!

Billedbøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar