mandag den 16. maj 2022

"Hele herligheden - 120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord" af Marianne Iben Hansen

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Hele herligheden - 120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord" af Marianne Iben Hansen, af forlaget Carlsen, udgivet i 2022.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Hele herligheden er 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord. Ord som AT, DER, HVAD og FORDI bemærker vi sjældent, selvom vi bruger dem hele tiden. Men disse små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.
Gå på opdagelse i de 120 ord, som får liv og sjæl gennem Marianne Iben Hansens leg med sproget og Niels Bo Bojesens tegninger.

Jeg har en 4-årig som er meget nysgerrig og videbegærlig, og hans interesse for bogstaver og ord er stort. Så da "Hele herligheden" kom ind af døren, bragte det stor glæde. "Hele herligheden" er en rigtig god og humoristisk bog med 120 rim om 120 af de mest almindelige ord i det danske sprog.

"Hele herligheden" gennemgår 120 ord, plus et bonusord, på en sjov og legende måde. De 120 ord er ord som skolebørn skal lære at kende indenfor de første skoleår. Det er ord som MAN, JEG, KOM, FORBI, HVAD, BLIVER, SELV, DET,  AT osv.. Det er ord som vi egentlig bruger hele tiden, når vi taler og skriver, men vi tænker ikke rigtig over det, da ordene er så almindelige. Marianne Iben Hansen tager fat i disse ord på en måde jeg ikke har set før, og det fungerer bare rigtig godt. Hun har skabt nogle små rim omkring hvert ord, og formår virkelig at skabe en mere legene tilgang til sproget, samt ordene og deres lyde, som sætter sig fast hos børnene. Det er i hvert fald en lidt sjovere måde at lære ordene på.

De forskellige rim bliver suppleret af Niels Bo Bojesens sjove illustrationer. Illustrationerne bringer ordene og rimene til live, og det giver bare det hele lidt ekstra. 

"Hele herligheden" kan bruges på mange forskellige måder, og jeg tror den vil blive brugt af mange dansklærere i indskolingen, da det er en anderledes måde at lære ordene på, da man kan lege dem ind. Jeg har læst den højt for alle mine tre børn, der er mellem 0 og 4 år, da de hver især kan få noget ud af den. Bogens ord, rim og remser kan være med til at stimulere deres sprog og udvide deres ordforråd, samt give dem kendskab til ordene og deres betydning. Derudover viste jeg ordene til Njord på 4 år, og vi snakkede om ordene, hvad bogstaverne i ordene hed, samt deres lyde. Et ord som MOR sidder fast og han kan nu genkende det i tekster, hvilket jeg er ret stolt af. Desuden synes de bare det var sjovt at høre de til tider ret fjollede rim, som ikke altid gav mening, men som havde en god rytme.

"Hele herligheden" er en fin bog, som gennemgår de 120 ord på en rigtig god og underholdende måde, suppleret af fine illustrationer. Vi har virkelig hygget os med den, og den vil helt sikkert blive taget frem mange gange endnu. 

"Hele herligheden" er et godt alternativ til f.eks. Halfdan Rasmussen. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar