lørdag den 2. juli 2016

"XY" af Nicole Boyle Rødtnes

"XY" af Nicole Boyle Rødtnes, af forlaget Alvilda, udgivet i 2015. Anmeldereksemplar fra Alvilda, men alle holdninger er mine egne. 4/5 stjerner. 

"XY" handler om 15-årige Asta, hvis verden falder sammen, da hun får meldingen om, at hun er en XY-pige og derfor genetisk set er en dreng. Hun kæmper med vrede og selvmordstanker - men så møder hun Christoffer. Han har selv forsøgt at begå selvmord, og med ham kan hun tale om alt det, som de andre ikke forstår. Langsomt forelsker Asta sig i Christoffer. Men kan man elske uden køn?

Jeg havde ikke læst noget af Nicole Boyle Rødtnes før jeg læste "XY", men jeg havde hørt meget godt om hendes bog "Hul i hovedet", og var derfor spændt på at læse denne her. Jeg er dog rigtig glad for, at jeg fik den læst, da det er en virkelig sød og rørende historie!

Asta er en sød pige, med gode veninder og en sød kæreste. Hun drømmer om at vinde en skøjtekonkurrence, som hun har trænet op til rigtig længe. Hele hendes verden ramler derfor sammen, da hun finder ud af, at hun genetisk set er en dreng. Hun reagerer med vrede, og følelsen af at være dum, da hun føler hun burde have vidst det. Desuden bliver hun så usikker og føler sig meget forkert, hvilket giver hende selvmordstanker. Jeg kunne rigtig godt lide, at følge Asta og alle hendes tanker og følelser omkring, det at være en XY-pige, da jeg synes hendes reaktioner virker meget realistiske og autentiske. Jeg tror vi alle ville reagere som Asta og blive forvirrede og sure, hvis vi fandt ud af, at vi var anderledes indvendigt, og derfor ende med en form for identitetskrise. Asta udvikler sig dog rigtig meget gennem hele bogen, og jeg synes det var rigtig interessant, da hun virkede troværdig hele vejen igennem. 

Desuden kunne jeg rigtig godt lide hendes far, der bare tager hele situationen helt afslappet, selvom han selvfølgelig er meget berørt af det, men han forsøger hele tiden at støtte Asta i alle hendes valg. Her er hendes mor ikke helt så cool, og hører ikke rigtig efter, hvad Asta fortæller hende, når hun prøver at dele sine tanker og forvirring med sin mor, og jeg blev ærlig talt lidt irriteret på hende. 
Og så er der Christoffer, der simpelthen bare er så sød og skøn. Christoffer kæmper selv med nogle ting, men han er der for Asta når hun har brug for det. Han lytter og udfordrer hende, og presser hende til at se de svære ting i øjnene, og prøve nogle grænser af, i hendes søgen efter, hvem hun er nu. 

"Jeg ved ikke, om jeg skal være vred eller give ham ret. Sandheden er, at jeg slet ikke aner, hvem jeg er mere." 

Jeg synes det er fedt, at Nicole tager et emne som XY-piger og transkønnede op, da det desværre ikke er noget man hører så meget om, selvom det er noget der er meget relevant. Derfor er det godt, at der kommer en ungdomsbog som tager dette emne op, og sætter følelser og tanker på det at var en XY-pige, sådan at man kan skabe dialog og forståelse for emnet og de personer, som går igennem det. Det er i hvert fald en bog der sætter rigtig mange tanker igang, hvilket den gør på en utrolig rørende måde.

Hvert kapitel bliver indledt af, et kort afsnit med nogle af Astas minder, som bliver sat i forhold til det der sker i det pågældende kapitel. Dette synes jeg var rigtig godt, da det gav et godt indblik i, hvordan Asta var som person, og de problemer hun kæmpede med dengang, i forhold til den situation hun står i nu. Hvilket også er med til at forklare, hvorfor hun reagerer som hun gør. 

"Men jeg er også en bedrager. Jeg kommer aldrig til at deltage i stævnet. Jeg er ikke en pige. Ikke længere. Ikke genetisk. Enhver dommer vil afvise mig. Tror jeg. Og selv hvis ingen opdager det, så vil sejren aldrig være rigtig. Være ægte. Alt, jeg har kæmpet for er ... dødt." 

 "XY" er utrolig velskrevet, og Nicole formår at få humor ind i en historie, som også er rigtig trist, sådan at man både kunne små fnise under sin læsning, men også sidde og knibe en lille tåre en gang imellem, og det kunne jeg rigtig godt lide. 

"XY" er en bog, om indentitet og det at finde sig selv, samt kærlighed og depression. Den er rørende, sød, sjov og egentlig bare rigtig god. 

Har du læst "XY"? hvad synes du om den? har du læst andet af Nicole Boyle Rødtnes? 
2 kommentarer:

  1. Det er en rigtig godt bog, helt enig. Hul i hovedet, en anden bog af hende i samme "serie" kan virkelig også anbefales. Rødtnes er super god til at sætte fokus og følelser på tabu og sygdom.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er nemlig rigtig god :) Men det lyder godt, overvejer også at få den læst, for synes nemlig hun skriver ret godt :) Så dejligt at høre den kan anbefales :)

      Slet