onsdag den 19. juli 2017

"Jordens største helte" (Specialklassen #1) af Jacob Kokkedal

*Bogen er sponsoreret af forlaget Facet*
"Jordens største helte" af Jacob Kokkedal, af forlaget Facet, udgivet i 2015. Anmeldereksemplar fra forlaget Facet, men alle holdninger er mine egne. 4/5 stjerner.

"Jordens største helte" handler om en gruppe børn, der tager kampen op mod Klunk-morkerne, der truer med at invadere jorden. Klunk-morkerne er en grusom race af interplanetariske erobrere. De har besejret de frygtindgydende Tjukker og Slimbæsterne fra Pegatron 5. De har udslettet Den Djavolianske Robotunion og overvundet Komposerdrakonerne fra Crisus con Tauurs. Men Klunk-morkerne har aldrig før mødt nogen som Anemoneklassen fra specialskolen Solstrålen. For de her børn slår igen! Hårdt!

Denne bog overraskede mig virkelig, da jeg ikke havde regnet med at blive fanget af den, da jeg normalt ikke er til sci.fi eller superhelte. Men jeg blev hurtigt fanget af humoren og de fem børns historie. "Jordens største helte" er rigtig god og sjov!

Jeg holdt rigtig meget af alle fem børn, der alle har en form for charme i deres måde at være på.
Line er den skeptiske pige, der gerne vil have tingene videnskabeligt bevist, inden hun tror på det, da hendes far er videnskabsmand.
Nick er den søde dreng, der gerne vil hjælpe alle så vidt muligt, og som bliver gruppens leder, da han er den eneste der kan få styr på de tre andre drenge.
Ahmed som er på en meget høj dosis ritalin, fordi ingen tør tage det fra ham, da han er utrolig stærk. Det eneste han snakker om er at lave sharia, selvom han ikke ved hvad det er, og hans far prøver at forklare ham, at det var det de flygtede fra.
Så er der Phillip der kan bruge en hel dag på at skrige, og som kun er glad, hvis han kan sidde og farvelægge superhelte og kramme sin bamse, Simon Emil Ammitzbøll.
Til sidst er der Jakub, som er et polsk matematikgeni, der render rundt med høreværn på, da det giver ham tryghed. Han er ikke så god til dansk, så det bliver en blanding af dansk, engelsk og polsk.

Klunk-morkerne er rigtig godt beskrevet, og man kan virkelig fornemme, hvor ulækre og onde de er. Det er væsener som ser sig selv som en overlegen race, og som nyder at se andre i smerte, også selvom det er nogle fra deres egen art. Alle er bange for dem, men børnene ser deres frygt i øjnene, og prøver at flygte og bekæmpe de klunk-morker de møder.

"Og Phillip, der i sagens natur var nysgerrig af sind, når ikke lige han havde en af sine dage - hvilket han jo stort set altid havde - besluttede sig for at udforske resten af dette mærkelige sted med alle disse underlige, eksploderende skabninger. Det foregik naturligvis skrigende i vilden sky og med Simon Emil Ammitzbøll under armen."

Historien foregår ikke så langt fra Aalborg, men også på et klunk-mork rumskib. Det var ret sjovt, at af alle de steder rumvæsenerne vælger at invadere først, og hvor de udfører eksperimenter er i Jylland, og så med folk fra den lukkede afdeling og en specialklasse. Det er i hvert fald ikke så ofte, at sci-fi historier finder sted i Jylland, eller Danmark for den sags skyld, så det gjorde den lidt anderledes.

Sproget i bogen er letlæseligt, og med et lix-tal på 32, skriver forlaget at den vil fungere rigtig godt til selvlæsning fra omkring 11 år. Dog synes jeg, at den også godt kan fungere som højtlæsning for de omkring 6-7 årige. Man flyver igennem bogen pga. humoren og handlingen, og kapitlerne der alle har en overskuelig længde.

"Jordens største helte" er en god, sjov og actionspækket bog, om en gruppe børn der er meget stærkere end man lige regner med, da de normalt bliver set på, som børn med særlige behov, som man skal beskytte lidt. Til tider virker børnene lidt små sindssyge, når de f.eks. uden at blinke river en arm af et rumvæsen. De ser mere det hele som en leg, selvom de godt er klar over, at de kan risikere at dø. Men de er frygtløse og tager kampen op mod en hel hær af klunk-morker.

Jeg glæder mig meget til at læse videre i serien om specialklassen, og har klart tænkt mig at læse dem op for mine egne børn, da den her i hvert fald er skide sjov. Den kan læses af både drenge og piger, som er glade for sci-fi eller superhelte.Ingen kommentarer:

Send en kommentar