mandag den 25. april 2022

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" af Tea Orsi

*Lånt på biblioteket*
"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" (org. titel "Pride and Prejudice featuring Mickey and Minnie") af Tea Orsi, frit efter Jane Austens "Pride and Prejudice", af forlaget Carlsen, udgivet i 2022 (org. udgivet i 2021). Læst på dansk (org. sprog engelsk), oversat af Maria Roslev.
★★★☆☆

Tag med på eventyr, når Anders And, Mickey Mouse og deres venner fra Andeby optræder i en af de største litterære klassikere gennem tiden.
Joakim Von Bennet har fem niecer, som alle skal giftes væk - helst til en rigmand, og helst så hurtigt som muligt! Det med kærligheden er hr. Bennet egentlig ret ligeglad med. Men det er hans næstældste, Minnie, derimod ikke. Skal man gifte sig, skal det være af kærlighed, synes hun, ellers skal man lade være. En dag møder hun den gådefulde, arrogante og charmerende hr. Micksy, og tingene bliver hurtigt komplicerede mellem dem. 

Jeg elsker Jane Austen og hendes bøger, og særligt "Stolthed og fordom" er en af mine favoritter. Jeg var derfor spændt og lidt nervøs for at læse denne billedbog. Jeg kan rigtig godt lide idéen med at lave en forenklet udgave af historien, sådan at mindre børn også kan få glæde af den, den levede bare ikke helt op til mine forventninger. "Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" er dog stadig en sød og hyggelig billedbog, frit efter Jane Austens "Stolthed og fordom", med tryk på frit. 

Jeg kunne rigtig godt lide, at figurerne havde fået lidt af navnene fra originalen ind i deres eget navn, som f.eks. Joakim Von Bennet, hr. Bingand i stedet for hr. Bingley og hr. Micksy i stedet for hr. Darcy. Det er en ret fin og sjov måde at gøre det på. 
Jeg synes dog at det var lidt forvirrende, at der det ene sted i bogen står at pigerne er Joakim Von Bennets niecer og et andet sted at de er hans døtre. Derudover er Joakim Von Bennet en ret egoistisk og grådig, samt meget hemmelighedsfuld (m)and, og slet ikke som den hr. Bennet man kender, og holder af, fra originalen. For jo, de karaktertræk passer til Onkel Joakim, men det giver efter min mening et lidt forkert billede af hr. Bennet. Han er mere blevet en blanding af hr. og fru Bennet. 

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" er inspireret af Jane Austens klassiker, dog med en del twists. Historien er blevet lavet om, sådan at den passer til Disney universet. Man kan godt genkende scener og citater fra originalen, men ellers er den helt sin egen, på den måde vi bedst kender Disney på, når de genfortæller de gamle klassikere. Billedbogen holder sig til de overordnede ting fra originalen, som f.eks. pigernes ønske om kærlighed og familiens ønske om at de bliver godt gift, samt konflikten og den spirende forelskelses mellem Elizabeth Bennet og hr. Darcy som bliver udfordret af deres stolthed og fordomme. Disney har så bare krydret historien med lidt forskelligt, f.eks. konkurrencen om den mest velopdragne ged, hvor man kan vinde en pengepræmie, hvilket Joakim Von Bennet jo er meget interesseret i at pigerne vinder. 

Sproget i bogen er forholdsvist let, og den passer godt til en hyggelig højtlæsningsstund fra ca. 5 år og op, og så kan man jo altid snakke med sine børn om de mere komplicerede ord, og hvad det vil sige at være stolt og have fordomme. Den giver børnene en fin, om end lidt anderledes introduktion til Jane Austens forfatterskab og helt store klassiker. 
Billedbogen er illustreret af Goodname Studio. Illustrationerne er søde, og viser alle de genkendelige figurer fra Disney universet. Den lidt akvarel agtige stil gør noget godt for historien og stemningen, da man får en følelse af at det er lidt gammeldags. 

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" var ikke helt det jeg havde håbet på, og var en anderledes læseoplevelse end jeg havde regnet med, men den var underholdende og sød. Billedbogen fortæller, på en let tilgængelig måde, kærlighedshistorien mellem Elizabeth Bennet og hr. Darcy. Men forventer man en tro kopi af "Stolthed og fordom", så er det måske ikke denne udgave man skal have fat i.

Billedbogen er en del af en serie, som gentæller nogle af de store litterære klassikere med Disneys velkendte figurer som hovedpersoner. 




tirsdag den 19. april 2022

"Mumidalens alfabet" af Annika Sandelin frit gendigtet af Marianne Iben Hansen

*Anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Mumidalens alfabet" (org. titel "Mumindalens alfabet") af Annika Sandelin, af forlaget Carlsen, udgivet i 2022 (org. udgivet i 2021). Læst på dansk (org. sprog svensk), frit gendigtet af Marianne Iben Hansen.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Mumidalens alfabet inviterer på rundtur i alfabetet og på et sprogligt eventyr i Mumidalens magiske univers. Vi møder Tove Janssons mest kendte og elskede figurer, Mumitroldene, men bliver også præsenteret for Knytten, Hemulerne, Lille My og mange flere. Hvert bogstav har sit rim og hovedperson - for eksempel Mumrikken, hvis sind er let som dug og østenvind, Banditten Stinky, som elsker alt, hvad der er slemt, og Mumimor, der lokker lykke frem ved at male på væggen. 
Rimene er frit gendigtet af den prisbelønnede forfatter Marianne Iben Hansen, og illustrationerne er hentet fra Tove Janssons originale værker om Mumitrolden og hans familie. 

Jeg elsker Mumitroldene, min familie not so much. For mig er Mumi nostalgi og barndomshygge, så jeg blev rigtig glad da denne bog kom ind af døren. "Mumidalens alfabet" er en fin og hyggelig alfabetbog, der tager læseren igennem bogstaverne i alfabetet, alt imens man bliver præsenteret for de forskellige karaktere fra Tove Janssons Mumiunivers. 

Bogen er skrevet af Annika Sandelin, men den danske udgave er en fri gendigtning af Marianne Iben Hansen, der virkelig forstår at rime. Jeg var lidt bekymret for, om de to nu havde kunne ramme Tove Janssons tone, men jeg synes ikke man kan mærke at der har været en anden forfatter inde over. Derudover er den illustreret med Tove Janssons originale illustrationer fra hendes historier om Mumitrolden og hans familie, hvilket er rigtig fedt. Farverne er holdt i en lilla, lyserød og blå farveskala, og det er virkelig fint. Jeg kan dog godt forstå, når jeg ser nogle af illustrationerne, hvorfor nogle mener historierne om Mumitroldene er lidt dystre og creepy, for jo, de er da lidt mørke og melankolske i det.

"At vågne af sit nattehvil, 
når alting dufter af april.
At høre Mumriks melodi
og fuglene, som stemmer i.
At ligge og få appetit
og strække sig og gabe lidt.
At si'e "godmorgen" og få svar
af Snorkfrøknen, der gør sig klar.
At se hun re'r sit pandehår
(der' lisså dejligt som i går).
At være her, præcis i dag, 
hvor alting starter med et A."

"Mumidalens Alfabet" er en fin bog til at introducere sine børn for Mumi, hans venner og de andre væsener der lever i Mumidalen, men også til at introducere dem for alfabetet. Hver side har fokus på et bogstav, hvor teksten er skrevet på rim, næsten som et fint lille digt. Rimene giver bogen en god rytme og et godt flow, og man tager glædeligt og læser om et bogstav mere, indtil man er nået hele vejen til Å.
Det konkrete bogstav indgår i nogle af ordene på den ene eller anden måde, men gerne som det første bogstav i ordet. Enkelte steder synes jeg dog ikke, at det var helt tydeligt, hvilket bogstav som var i fokus.
Bogen er god til at øve og styrke børnenes sprogudvikling, fordi der bliver leget lidt med sproget gennem de mange rim.
Rimene handler om de forskellige karakterer, og det er virkelig hyggeligt både at høre om Hemulen, Hattifnatterne, Lille My, Snorkfrøknen og Mumrikken, som er min yndlings, men også mange andre. 

"Mumidalens Alfabet" er en rigtig god, fin og hyggelig alfabetbog, der udover at gøre mig nostalgisk, også viser bogstaverne og alfabetet på en rigtig sød måde. Jeg glæder mig til at præsentere mine børn for alfabetet og Mumitrolden på denne måde.

Så hvis du er lige så vild med Mumitrolden som jeg, så giv den her et skud, for den er ret så fin. 





søndag den 10. april 2022

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" (Nikkis dagbog #11 & #12) af Rachel Renée Russell

*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplarer fra forlaget Alvilda, men alle holdninger er mine egne.*
"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" (org. titler "Dork Diaries - Tales from a not-so-friendly frenemy" og "Dork Diaries - Tales from a not-so-secret crush catastrophe") af Rachel Renée Russell, af forlaget Alvilda, begge udgivet i 2020 (org. udgivet i 2016 og 2017). Læst på dansk (org. sprog engelsk), oversat af Thomas Maintz.
Begge bøger modtager samme antal stjerner.
★★★☆☆

Fra bagsiden af "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde":
Nikki er lettet over, at Mackenzie har flyttet skole. Men nu skal hun tilbringe en hel uge netop der. Nikki får sig en overraskelse, for hendes elevguide Tiffany er langt værre end Mackenzie. Så Nikki får nok at gøre med at redde sig igennem ugen, hvor hun også skal kvalificere sig til en kunsttur til Paris og redde skolens videnskabsklub fra Tiffanys skumle planer. 

Fra bagsiden af "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe":
Nikki lider af alvorlig Brandon-crushuenza, mens hun tumler med at finde ud af, hvordan hun når alle sine spændende sommerferieplaner. Pludselig står hun også midt i en stor crush-katastrofe, for skolens nye dreng er vild med hende, og hun vil for alt i verden ikke såre Brandon. Nikki må virkelig sno sig for at slippe ud af den klemme!

Dette er mit første møde med både Rachel Renée Russell og Nikkis Dagbog, så jeg var ret spændt på, om jeg ville kunne følge med, når nu det er bind 11 og 12. Bøgerne kan heldigvis sagtens læses uafhængigt af hinanden, da der i bøgerne bliver fortalt om tidligere begivenheder, samt henvist til tidligere dagbøger. "Nikkis dagbog" er en god, underholdende og relaterebar serie. 

Nikki havde jeg det lidt blandet med. Hun er egentlig en rigtig sød teenage pige, med en irriterende lillesøster og nogle pinlige forældre. Hun kan dog også være ret egoistisk, og hun er ikke altid i stand til at se udover sin egen næsetip, og det bringer hende ofte ud i nogle ret uheldige situationer. 
Mackenzie er virkelig forfærdelig. På et tidspunkt tror man hende og Nikki måske kan mødes på halvvejen, og måske få en eller anden form for venskab, men så sker der lige et twist, der ødelægger det igen.
Brandon er virkelig sød, og en god og tålmodig ven overfor Nikki. Jeg kan godt forstå hun er vild med ham.
Derudover er Nikkis lillesøster, Brianna, virkelig sød og irriterende på den der klassiske småsøskende måde. Hende og hendes skøre påfund, og dårlige egenskaber i køkkenet, var virkelig sjove at følge lidt med i på sidelinjen.

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" havner Nikki på den skole Mackenzie er startet på. Hun skal være der i en hel uge, og ret hurtigt havner hun i problemer med skolens mean girl, Tiffany. Hun får lavet en form for alliance med Mackenzie, men hele situationen forværres, da det går ud over Nikkis ansøgning til et kunstophold i Paris i sommerferien. 
"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" rykker Nikki og Brandon tættere sammen, da han tilbyder at hjælpe Nikki med at træne hendes nye hundehvalp. Der opstår dog hurtigt problemer, da Nikki skal være guide på skolen for den nye dreng, som er ret lækker, i den uge han skal opholde sig der. Han bliver nemlig vild med Nikki, og det er ikke helt nemt for hende at finde rundt i. Derudover skal hun til at beslutte sig for om hun vil til Paris på kunstophold, men derved svigte sine venner, da deres turné med bandet så skal aflyses, eller om hun skal tage på turné og så miste muligheden for at tage til Paris. En mulighed der måske ikke vil komme igen. 

Bøgerne om Nikki er sat op ligesom en dagbog med linjerede sider, datoer, små korte beskeder og beskrivelser af hændelser, og små sjove tegninger. Det er en ret sjov og fin detalje ved denne type bøger, da det lige giver den ekstra følelse af, at man sidder med en rigtig dagbog. Bøgerne er illustreret af Rachel Renée Russells datter Nikki Russell. Jeg kan rigtig godt lide illustrationerne, for de er rigtig flotte. De er fyldt med humor og personlighed, og supplerer historien rigtig godt. Nogle steder var de dog lidt utydelige, da de også er tegnet på linjeret papir, for at bevare følelsen af dagbog. Her kunne det måske have hjulpet hvis de var i farver. Men når det så er sagt, så er de stadig flotte, sjove og detaljerede. 

Jeg læser normalt ikke bøger skrevet i dagbogsform, da jeg ofte bliver lidt irriteret på fortællestemmen, hvilket egentlig også var tilfældet her. Jeg ved dog at denne type bøger, og særligt bøgerne om Nikki, er meget populære, og selvom de ikke lige er mig, så kan jeg sagtens forstå, hvorfor Nikki, hendes venner og familie er så populær blandt de 11-12 årige. Bøgerne har humor, drama og tager relaterebare emner op som venskab, familieliv, forelskelse, fjendskab, skole og meget andet, men så med et lille drys af noget mere glamourøst som at Nikki har et popband hun skal på turné med, og at hun måske kan komme på kunstophold i Paris.  

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" er nogle gode og underholdende bøger, som mange børn vil kunne relatere til. Selvom denne type bøger ikke lige er mig, så hyggede jeg mig med dem under min læsning. Så står du og mangler en sød og sjov dagbogs historie, så er Nikkis dagbog et godt bud. 

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.