mandag den 25. april 2022

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" af Tea Orsi

*Lånt på biblioteket*
"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" (org. titel "Pride and Prejudice featuring Mickey and Minnie") af Tea Orsi, frit efter Jane Austens "Pride and Prejudice", af forlaget Carlsen, udgivet i 2022 (org. udgivet i 2021). Læst på dansk (org. sprog engelsk), oversat af Maria Roslev.
★★★☆☆

Tag med på eventyr, når Anders And, Mickey Mouse og deres venner fra Andeby optræder i en af de største litterære klassikere gennem tiden.
Joakim Von Bennet har fem niecer, som alle skal giftes væk - helst til en rigmand, og helst så hurtigt som muligt! Det med kærligheden er hr. Bennet egentlig ret ligeglad med. Men det er hans næstældste, Minnie, derimod ikke. Skal man gifte sig, skal det være af kærlighed, synes hun, ellers skal man lade være. En dag møder hun den gådefulde, arrogante og charmerende hr. Micksy, og tingene bliver hurtigt komplicerede mellem dem. 

Jeg elsker Jane Austen og hendes bøger, og særligt "Stolthed og fordom" er en af mine favoritter. Jeg var derfor spændt og lidt nervøs for at læse denne billedbog. Jeg kan rigtig godt lide idéen med at lave en forenklet udgave af historien, sådan at mindre børn også kan få glæde af den, den levede bare ikke helt op til mine forventninger. "Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" er dog stadig en sød og hyggelig billedbog, frit efter Jane Austens "Stolthed og fordom", med tryk på frit. 

Jeg kunne rigtig godt lide, at figurerne havde fået lidt af navnene fra originalen ind i deres eget navn, som f.eks. Joakim Von Bennet, hr. Bingand i stedet for hr. Bingley og hr. Micksy i stedet for hr. Darcy. Det er en ret fin og sjov måde at gøre det på. 
Jeg synes dog at det var lidt forvirrende, at der det ene sted i bogen står at pigerne er Joakim Von Bennets niecer og et andet sted at de er hans døtre. Derudover er Joakim Von Bennet en ret egoistisk og grådig, samt meget hemmelighedsfuld (m)and, og slet ikke som den hr. Bennet man kender, og holder af, fra originalen. For jo, de karaktertræk passer til Onkel Joakim, men det giver efter min mening et lidt forkert billede af hr. Bennet. Han er mere blevet en blanding af hr. og fru Bennet. 

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" er inspireret af Jane Austens klassiker, dog med en del twists. Historien er blevet lavet om, sådan at den passer til Disney universet. Man kan godt genkende scener og citater fra originalen, men ellers er den helt sin egen, på den måde vi bedst kender Disney på, når de genfortæller de gamle klassikere. Billedbogen holder sig til de overordnede ting fra originalen, som f.eks. pigernes ønske om kærlighed og familiens ønske om at de bliver godt gift, samt konflikten og den spirende forelskelses mellem Elizabeth Bennet og hr. Darcy som bliver udfordret af deres stolthed og fordomme. Disney har så bare krydret historien med lidt forskelligt, f.eks. konkurrencen om den mest velopdragne ged, hvor man kan vinde en pengepræmie, hvilket Joakim Von Bennet jo er meget interesseret i at pigerne vinder. 

Sproget i bogen er forholdsvist let, og den passer godt til en hyggelig højtlæsningsstund fra ca. 5 år og op, og så kan man jo altid snakke med sine børn om de mere komplicerede ord, og hvad det vil sige at være stolt og have fordomme. Den giver børnene en fin, om end lidt anderledes introduktion til Jane Austens forfatterskab og helt store klassiker. 
Billedbogen er illustreret af Goodname Studio. Illustrationerne er søde, og viser alle de genkendelige figurer fra Disney universet. Den lidt akvarel agtige stil gør noget godt for historien og stemningen, da man får en følelse af at det er lidt gammeldags. 

"Stolthed og fordom med Mickey og Minnie" var ikke helt det jeg havde håbet på, og var en anderledes læseoplevelse end jeg havde regnet med, men den var underholdende og sød. Billedbogen fortæller, på en let tilgængelig måde, kærlighedshistorien mellem Elizabeth Bennet og hr. Darcy. Men forventer man en tro kopi af "Stolthed og fordom", så er det måske ikke denne udgave man skal have fat i.

Billedbogen er en del af en serie, som gentæller nogle af de store litterære klassikere med Disneys velkendte figurer som hovedpersoner. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar