søndag den 10. april 2022

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" (Nikkis dagbog #11 & #12) af Rachel Renée Russell

*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplarer fra forlaget Alvilda, men alle holdninger er mine egne.*
"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" (org. titler "Dork Diaries - Tales from a not-so-friendly frenemy" og "Dork Diaries - Tales from a not-so-secret crush catastrophe") af Rachel Renée Russell, af forlaget Alvilda, begge udgivet i 2020 (org. udgivet i 2016 og 2017). Læst på dansk (org. sprog engelsk), oversat af Thomas Maintz.
Begge bøger modtager samme antal stjerner.
★★★☆☆

Fra bagsiden af "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde":
Nikki er lettet over, at Mackenzie har flyttet skole. Men nu skal hun tilbringe en hel uge netop der. Nikki får sig en overraskelse, for hendes elevguide Tiffany er langt værre end Mackenzie. Så Nikki får nok at gøre med at redde sig igennem ugen, hvor hun også skal kvalificere sig til en kunsttur til Paris og redde skolens videnskabsklub fra Tiffanys skumle planer. 

Fra bagsiden af "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe":
Nikki lider af alvorlig Brandon-crushuenza, mens hun tumler med at finde ud af, hvordan hun når alle sine spændende sommerferieplaner. Pludselig står hun også midt i en stor crush-katastrofe, for skolens nye dreng er vild med hende, og hun vil for alt i verden ikke såre Brandon. Nikki må virkelig sno sig for at slippe ud af den klemme!

Dette er mit første møde med både Rachel Renée Russell og Nikkis Dagbog, så jeg var ret spændt på, om jeg ville kunne følge med, når nu det er bind 11 og 12. Bøgerne kan heldigvis sagtens læses uafhængigt af hinanden, da der i bøgerne bliver fortalt om tidligere begivenheder, samt henvist til tidligere dagbøger. "Nikkis dagbog" er en god, underholdende og relaterebar serie. 

Nikki havde jeg det lidt blandet med. Hun er egentlig en rigtig sød teenage pige, med en irriterende lillesøster og nogle pinlige forældre. Hun kan dog også være ret egoistisk, og hun er ikke altid i stand til at se udover sin egen næsetip, og det bringer hende ofte ud i nogle ret uheldige situationer. 
Mackenzie er virkelig forfærdelig. På et tidspunkt tror man hende og Nikki måske kan mødes på halvvejen, og måske få en eller anden form for venskab, men så sker der lige et twist, der ødelægger det igen.
Brandon er virkelig sød, og en god og tålmodig ven overfor Nikki. Jeg kan godt forstå hun er vild med ham.
Derudover er Nikkis lillesøster, Brianna, virkelig sød og irriterende på den der klassiske småsøskende måde. Hende og hendes skøre påfund, og dårlige egenskaber i køkkenet, var virkelig sjove at følge lidt med i på sidelinjen.

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" havner Nikki på den skole Mackenzie er startet på. Hun skal være der i en hel uge, og ret hurtigt havner hun i problemer med skolens mean girl, Tiffany. Hun får lavet en form for alliance med Mackenzie, men hele situationen forværres, da det går ud over Nikkis ansøgning til et kunstophold i Paris i sommerferien. 
"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" rykker Nikki og Brandon tættere sammen, da han tilbyder at hjælpe Nikki med at træne hendes nye hundehvalp. Der opstår dog hurtigt problemer, da Nikki skal være guide på skolen for den nye dreng, som er ret lækker, i den uge han skal opholde sig der. Han bliver nemlig vild med Nikki, og det er ikke helt nemt for hende at finde rundt i. Derudover skal hun til at beslutte sig for om hun vil til Paris på kunstophold, men derved svigte sine venner, da deres turné med bandet så skal aflyses, eller om hun skal tage på turné og så miste muligheden for at tage til Paris. En mulighed der måske ikke vil komme igen. 

Bøgerne om Nikki er sat op ligesom en dagbog med linjerede sider, datoer, små korte beskeder og beskrivelser af hændelser, og små sjove tegninger. Det er en ret sjov og fin detalje ved denne type bøger, da det lige giver den ekstra følelse af, at man sidder med en rigtig dagbog. Bøgerne er illustreret af Rachel Renée Russells datter Nikki Russell. Jeg kan rigtig godt lide illustrationerne, for de er rigtig flotte. De er fyldt med humor og personlighed, og supplerer historien rigtig godt. Nogle steder var de dog lidt utydelige, da de også er tegnet på linjeret papir, for at bevare følelsen af dagbog. Her kunne det måske have hjulpet hvis de var i farver. Men når det så er sagt, så er de stadig flotte, sjove og detaljerede. 

Jeg læser normalt ikke bøger skrevet i dagbogsform, da jeg ofte bliver lidt irriteret på fortællestemmen, hvilket egentlig også var tilfældet her. Jeg ved dog at denne type bøger, og særligt bøgerne om Nikki, er meget populære, og selvom de ikke lige er mig, så kan jeg sagtens forstå, hvorfor Nikki, hendes venner og familie er så populær blandt de 11-12 årige. Bøgerne har humor, drama og tager relaterebare emner op som venskab, familieliv, forelskelse, fjendskab, skole og meget andet, men så med et lille drys af noget mere glamourøst som at Nikki har et popband hun skal på turné med, og at hun måske kan komme på kunstophold i Paris.  

"Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt flink fjendinde" og "Nikkis dagbog - Historier fra en ik' specielt hemmelig crush-katastrofe" er nogle gode og underholdende bøger, som mange børn vil kunne relatere til. Selvom denne type bøger ikke lige er mig, så hyggede jeg mig med dem under min læsning. Så står du og mangler en sød og sjov dagbogs historie, så er Nikkis dagbog et godt bud. 

Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. 






Ingen kommentarer:

Send en kommentar