søndag den 30. januar 2022

"Simon - Prutbanan" og "Simon - Velkommen til lillebror" af Stephanie Blake

*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplarer fra forlaget Alvilda, men alle holdninger er mine egne.*
"Simon - Prutbanan" og "Simon - Velkommen til lillebror" (org. titel "Caca Boudin" og "Bébé Cadum") af Stephanie Blake, af forlaget Alvilda, udgivet i 2021 (org udgivet i 2002 og 2006). Læst på dansk (org. sprog fransk), oversat af François-Eric Grodin.
★★★★☆

Fra bagsiden af "Simon - Prutbanan":
Simon er stædig. Han vil kun sige ét eneste ord: Prutbanan! Uanset hvor meget Simons forældre prøver, kan de ikke få ham til at sige andet. Men så kommer der en ulv forbi...

Fra bagsiden af "Simon - Velkommen til lillebror":
Simon har fået en lillebror. Men Simon er ikke tilfreds. Han ville ønske, babyen ville tage tilbage til hospitalet. Men nogle gange kan en lille baby få brug for sin modige storebror...

De fleste med mindre børn kender sikkert til tv-serien om den lille, viljestærke kanin Simon og sangen "Her kommer Simon, her kommer Simon...", men hvor mange vidste den faktisk byggede på en bogserie? Jeg gjorde i hvert fald ikke. Billedbøgerne om Simon er nogle gode og søde hverdags historier, som har skabt stor begejstring hos Freyr på 2 år.

Simon er en stædig, viljestærk kaninunge med masser af gåpåmod. I "Simon - Prutbanan" er det eneste Simon vil sige, prutbanan. Det er hans svar til alt, og det er ikke helt heldigt i længden, slet ikke da han en dag støder på en ulv, der spørger om den må æde ham. Lad os bare sige, han kommer lidt galt afsted. I "Simon - Velkommen til lillebror" har Simon fået en lillebror, og det betyder han skal være lidt mere stille, og ikke kan lege de lege han gerne vil, og mor og far er tit distraherede. Simon vil egentlig gerne have lillebror afleveret tilbage til hospitalet, men mor og far siger han skal bo hos dem nu, lige som Simon gør. En nat hører Simon nogle underlige lyde, og han er overbevidst om at det er ulve han kan høre. Simon opdager at lillebror er vågen, og hvad gør man så, når huset er fyldt med ulve? 

Billedbøgerne om Simon er nogle søde og humoristiske hverdags historier, med situationer som de fleste børn vil kunne finde genkendelse i, måske lige bortset fra delen med at blive ædt af en ulv. Men det med at skulle op om morgen, skulle i bad og spise sin mad, og det at få en mindre søskende. Mange børn holder af  bøger med ting de kan spejle sig i, og selvom det er en lille kanin og ikke et menneskebarn der gør tingene, så kender de situationerne. Det er derfor også nemt at tale med børnene om, hvad der sker i historien og på billederne. Freyr er blevet rigtig glad for "Simon - Prutbanan" og ved præcis, hvad der kommer til at ske. Vi læser den flere gange dagligt, og han sidder glad og siger højt PRUTTERNAN, og spørger hvornår ulven kommer. Til gengæld gider han ikke rigtig den anden, for der er ingen ulve med på billederne. 

Billedbøgerne er på ca. 40 sider. Der er ikke meget tekst i bøgerne, men skrifts størrelsen er stor. Siderne er meget farverige og har store illustrationer, skabt af Stephanie Blake selv. Illustrationerne har en lidt barnlig streg, men de skaber blikfang, og de mindede mig lidt om bøgerne om zebraungen Za-za. Illustrationerne er dog ikke lige mig, og jeg savnede de velkendte figurer fra tegnefilmsudgaven. Derudover undrer det mig at ulven er grøn? Men mine børn er ligeglade, og Freyr elsker som sagt "Simon - Prutbanan". 

"Simon - Prutbanan" og "Simon - Velkommen til lillebror" er nogle søde, hyggelige og underholdene billedbøger, som jeg tror vil skabe begejstring hos mange små børn. Jeg er i hvert fald sikker på, at det er bøger vi kommer til at læse mange gange endnu. Jeg vil anbefale dem til højtlæsning fra 2 år. 






1 kommentar: