fredag den 3. juli 2015

"Heksenat" (All Souls Trilogy #1) af Deborah Harkness

"Heksenat" (org. titel "A Discovery of Witches") af Deborah Harkness, af forlaget Lindhardt og Ringhof, udgivet i 2012 (org. udgivet i 2011). Læst på dansk (org. sprog engelsk). 4/5 stjerner.

"Heksenat" handler om historikeren Diana Bishop, der er af hekseslægt, der forsker i alkymistiske skrifter. Da hun falder over et fortryllet manuskript i Bodleian Library i Oxford, aner hun farer og sender det tilbage i arkivet uden at undersøge dets hemmeligheder. Diana har ikke brugt magi, siden hendes forældre blev dræbt på grund af deres evner. Hun ved dog ikke, at den alkymistiske tekst hun fandt, Ashmole 782, har været forsvundet i flere hundrede år, og den tiltrækker opmærksomheden fra andre væsner, en af dem er vampyren Matthew Clairmont. Diana og Matthew bliver med det samme tiltrukket af hinanden, men deres forhold strider mod en gammel pagt, som er med til at sikre ro og afstand mellem arterne og undgå at tiltrække sig menneskenes opmærksomhed, og de får hurtigt skabt sig nogle fjender. Da Dianas magiske kræfter begynder at vokse, bliver det tydeligere at nogen prøver at dræbe hende. Sammen med Matthew forsøger hun at finde ud af, hvad manuskriptet indeholder af hemmeligheder om arternes fortid, oprindelse og fremtid, og det lader til, at Diana er den eneste der kan åbne manuskriptets kode. Det skal vise sig at blive en rejse i tid og sted. 

Jeg har altid været meget fascineret af hekse, så da jeg så den i boghandlen for første gang, blev jeg straks draget af titlen, og den lød virkelig spændende, selvom jeg var lidt skeptisk overfor alt det med vampyrene. Men heldigvis var "Heksenat" ikke kun en bog om kærlighed mellem heks og vampyr, den var lige så meget en bog om at finde ud af, hvor man stammer fra, hvorfor verden ser ud som den gør, samt at acceptere sig selv og sin fortid. 

"Det begynder med fravær og begær. Det begynder med blod og frygt. Det begynder med en opdagelse af hekse."

I starten virker den meget tung, da den er lang tid om at komme ordentligt i gang, men man må virkelig ikke give op her, da den bliver rigtig god og spændende. Det er nok en af de bedste bøger om hekse, vampyrer og dæmoner jeg har læst længe. Derudover elskede jeg Oxford omgivelserne. 

Jeg kunne rigtig godt lide Diana, der prøver at holde sine evner nede, og holde sig væk fra heksesøsterskabet, da hun frygter sine evner, da det var hendes forældres evner, der fik dem dræbt. Hun kæmper virkelig selvom hun snart indser, at hun bliver nødt til at lære at styre dem, i takt med at de bliver stærkere og stærkere. Matthew er den der lidt arrogante type, der prøver at redde Diana. Men efterhånden begynder han, at hjælpe hende med at kontrollere sine evner. De er et lidt sjovt par.  

Det var rigtig spændende at høre om de forskellige arter, og om Diana kunne få fat i manuskriptet igen før det var forsent, og den ville ende i de forkerte hænder. Jeg nød at læse om Dianas kamp med sine kræfter, og de forskellige karakters baggrund, da det var med til at give dem lidt mere dybde. 

"Heksenat" er en yderst velskrevet fortælling, om kærlighed, magi og at finde ud af, hvor man stammer fra, samt at acceptere sig selv. Derudover er den vildt spændende, når man først er kommet ind i den. Glæder mig i hvert fald til at følge Diana, Matthew og deres familier igen, og se hvad der sker. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar