lørdag den 15. oktober 2016

Forfatterarrangement med Siri Pettersen og Kenneth Bøgh Andersen


Onsdag d. 12. oktober var jeg med min veninde Louise inde på Hovedbiblioteket i København, da der blev holdt et formiddags arrangement med Siri Pettersen og Kenneth Bøgh Andersen. Siri Pettersen er norsk forfatter og aktuel med "Råddenskab" bog to i serien Ravneringene, mens Kenneth Bøgh Andersen er aktuel med "Den faldne djævel" der er sjette og sidste bog i serien Den Store Djævlekrig. 

Arrangementet startede med at Magnus, der var moderator til arrangementet, præsenterede de to forfattere, og derefter skulle Kenneth Bøgh Andersen læse op fra "Djævlens Lærling". Han startede dog med lige at præsentere bøgerne og historien, hvilket var meget rart når man ikke kendte så meget til historien. Efter oplæsningen spurgte Magnus ind til bøgerne, og hvad der havde inspireret ham til at skrive dem. Kenneth Bøgh Andersen svarede at han er meget inspireret af religion, og det er også et emne han tager op i de fleste af sine bøger, og ikke kun i Den Store Djævlekrig. Han finder nemlig livets store spørgsmål meget interessant. Inspirationen til "Djævlens Lærling" havde han dog fået, da han i sin tid læste "Lille Lucifer" af Bent Haller, hvor han stødte på udtrykket djævlens lærling, og derefter begyndte tankerne om, at det kunne være sjovt at skrive en historie om en dreng, som blev gjort til djævlens lærling. Hans inspiration til helvede fandt han i Dantes Guddommelige Komedie, som han derefter har bygget videre på, og skabt sine egne straffe til de personer der ender der, derudover har han tænkt meget over, hvilke personer og professioner der kunne ende i helvede, så som Hitler, Jack the Ripper, revisorer, advokater osv., da han synes det var meget sjovt. Hans inspiration til paradis fik han ved at læse digtet "Det tabte paradis" af John Milton. Han fortalte at det faktisk havde været meget sværere at beskrive end helvede, for hvad er paradis og evig lykke, og vil mange af tingene, så som en overflod af chokolade som Siri foreslog, ikke ende med at være en form for synd, da det jo er en form for grådighed, og så hører det jo til i helvede. Desuden blev han spurgt ind til den hundred sidet terning, som er en terning både Gud og Djævlen ejer. Den er med til at fortælle hvor gammel man bliver, og hvor god eller ond en person vil blive. Kenneth Bøgh Andersen fortalte at præmisset for terningen egentlig var at vise, at vi alle bliver født med forskellige muligheder, i forskellige miljøer og med forskellig arv. Men selvom terningen har besluttet ens personlighed og alder, så er det muligt at kæmpe imod sin skæbne, det er dog ikke altid lige nemt.

Derefter var det blevet Siri Pettersens tur til at læse op, hun fik dog Suzan, som er litteraturformidler på hovedbiblioteket, til at læse op fra sin bog "Odinsbarn", og så var det blevet hendes tur til at svare på Magnus's spørgsmål. Han spurgte ind til det univers hun har skabt i Ravneringene, og hvorfor hun ikke rigtig fortæller eller uddyber så meget om selve universet, hvortil hun svarede, at med fantasy kan man tillade sig lidt mere, fordi dem der læser fantasygenren er vant til, at man ikke får alt fortalt med det samme, og for hende var det vigtigere at det var karakterende i bøgerne der var det bærende, og så kom selve universet som noget sekundært, og derfor forklarer hun først tingene når det bliver yderst nødvendigt. Hun fortalte at i hendes bøger spiller religion og kultur også en stor rolle. Religionen i hendes historie har hun selv opfundet, og det er en religion uden guder, men i stedet er det fugle man tilbeder. Desuden er det en verden hvor alle har haler, og dem uden haler er råddenskab i samfundet.

Dernæst stillede Magnus spørgsmål til dem begge to. Han spurgte, hvorfor de skriver fantasy og ikke en anden genrer, hvortil Siri Pettersen, med et glimt i øjet, var meget forvirret, for hvad skulle hun ellers skrive, alle de andre genrer er jo kedelige, og med fantasy må man gøre lige præcis, hvad man har lyst til, men stadig tage aktuelle temaer op. Kenneth Bøgh Andersen derimod skriver i flere forskellige genrer så som fantasy, horror og sci-fi, så for ham var det mere vigtigt ikke at blive fastlåst som fantasy forfatter. Men han elsker fantasy genren, da man kan tillade sig mere, plus det er nemmere at forklare ting om religion, når hovedpersonen i bogen kan møde karakterer som Gud og Djævelen. Desuden blev de spurgt ind til, hvilke bøger de hverisær kunne anbefale, og her blev "Game of Thrones", "It" og "The Dark Tower" begge af Stephen King, "Horns" og "Daughter of Smoke and Bone" nævnt.

Til sidst var det blevet tid til at publikum kunne stille spørgsmål. Der var blandt andet en som spurgte hvad de ville anbefale til andre der går med forfatterdrømme, hertil svarede Siri Pettersen, at man skulle ignorere alle andre og bare skrive det man gerne ville, og ikke tvivle på om det kan lade sig gøre at få den udgivet. Kenneth Bøgh Andersen svarede at det derudover var rigtig vigtigt at man både læste og skrev meget, da det er vigtigt at have sproget tæt på og blive inspireret, men også at øvelse gør mester, så derfor skal man bare skrive helt vildt. De blev også spurgt hvorfor de skrev og hvad deres motivation var, her var de begge enige om at det gjorde de, fordi det er sjovt og det er det de virkelig brænder for. De blev spurgt hvordan de tackler det, når nogle har kritiseret deres bøger, her kiggede de på hinanden, og Kenneth Bøgh Andersen svarede, med et glimt i øjet og et skævt smil, at det havde de faktisk ikke oplevet endnu, for så gode er de, og klappede bøgerne på bordet. Til sidst blev de spurgt hvilken af deres bøger de bedst selv kunne lide, hvilket Siri Pettersen synes var et lidt unfair spørgsmål da Kenneth jo har ca. 30 bøger at vælge imellem, mens hun kun har tre, men Kenneth Bøgh Andersen mente derimod at det da måtte gøre det lettere for hende. Siri Pettersen nåede dog frem til, at det nok måtte være bog to, nemlig "Råddenskab", da historien var kommet derhen hvor hun ville have den. Kenneth Bøgh Andersen fortalte at da han troede serien om Den Store Djævlekrig kun skulle være på fire bøger, så var bog tre hans yndlings, men nu måtte det være bog fem eller seks.

Efter spørgerunden var sluttet, blev det muligt at få i lille krusedulle i sine medbragte bøger, hvilket jeg selvfølgelig fik. Signeringen i "Djævlens Lærling" er godt nok til min mand, da han er stor fan af Kenneth Bøgh Andersen.

Det var et rigtig spændende arrangement, og jeg er virkelig glad for at Louise gjorde mig opmærksom på det og ville have mig med. Jeg synes det var rart at man kunne mærke at moderatoren Magnus, havde læst bøgerne og kunne lide dem, da han fik stillet nogle gode dybdegående spørgsmål, i forhold til deres forskellige universer og inspiration. Desuden er Kenneth Bøgh Andersen rigtig god til at læse op, og han gør det med stor energi, og så var både Kenneth Bøgh Andersen og Siri Pettersen super søde.

Jeg gik derfra en oplevelse rigere, og mere nysgerrig på både Siri Pettersen og Kenneth Bøgh Andersens bøger, da jeg endnu ikke har læst nogle af dem, så jeg glæder mig meget til at læse serien Ravneringene og Den Store Djævlekrig.

4 kommentarer:

 1. Lyder som et spændende arrangement.
  Sikke en masse signerede bøger du snart har. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det virkelig også :) og ja det er ret fedt :) og skal have flere til bogforum ;)

   Slet
 2. Ihh, det lyder til at have været et SKØNT arrangement!
  Jeg vil så gerne møde Siri en dag <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det virkelig også :) Hun er også bare rigtig sød :)

   Slet