søndag den 22. december 2019

"Hanne Hundiges jul" af Tomas Lagermand Lundme

*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplar fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"Hanne Hundiges jul" af Tomas Lagermand Lund, af forlaget Carlsen, udgivet i 2019.
★★★☆☆

Fra bagsiden:
"Er det jul?" spørger Hanne 1. december. Men far siger, at der er lang tid til. Heldigvis er Hanne fra Hundige virkelig god til at finde på ting, man kan lave, når man venter på, at der bliver jul. Og så har hun jo også puddelhundene, sin far og mor, sin mormor og ham dér onkel Bobby Brun fra Slagelse Syd Lokalcirkus, som i virkeligheden er en kravlenisse, der blev til et menneske.

Jeg har tidligere læst om Hanne Hundige og hendes livlige personlighed, og var derfor spændt på, hvordan hun ville klare den lange ventetid indtil jul, og hvilke ting hun ville finde på at lave i december måned. "Hanne Hundiges jul" er en sød og hyggelig julekalenderbog, som får skabt en afslappende julestemning. 

Hanne er en sød og småbandende, kreativ pige, som får mange fikse ideer og som er meget glad for tape, lim og klister, til hendes forældres store glæde, eller måske ikke så meget.
Hendes mor og far er søde og meget tålmodige, og selvom Hanne tit laver små ulykker og kommer med nogle lidt for kreative ideer, så bliver de næsten aldrig sure på hende.
Hannes naboer, Ole Olsen og Fru Olsen, er to søde, gamle mennesker, som holder rigtig meget af den lidt skøre Hanne, og er lidt en form for bonusbedsteforældre for hende. 

"Hanne Hundiges jul" er en julekalenderbog på 24 kapitler, sådan at man har et kapitel til hver dag indtil juleaften, hvilket er en rigtig hyggelig måde at tælle ned til jul på. Kapitlerne er på mellem 5 og 8 sider, sproget er let og forståelig, og der er meget humor i sproget som både børn og voksne vil fange. Skrivestilen er meget børnevenlig med meget korte sætninger, hvilket gør den optimal til letlæsning, både pga.de korte kapitler, men også i forhold til opsætningen. Den passer dog også perfekt til højtlæsning, pga. kapitlernes overskuelige længde. 

Bogen er illustreret af Thomas Hjorthaab, som har lavet nogle fine illustrationer, der klæder historierne om Hanne Hundige rigtig godt. Personligt savnede jeg dog lidt flere billeder, da der kun er en stor illustration til hvert kapitel, men to mindre i starten og i slutningen af kapitlerne. Til gengæld kunne jeg rigtig godt lide detaljen med kalenderlyset der er ved hvert kapitel, som også tæller ned og bliver kortere og kortere dag for dag. Det er en rigtig sød måde at gøre det på, og på den måde både illustrere for Hanne Hundige, men også for børnene, hvor mange dage der er til jul, på en god visuel måde. 

"Hanne Hundiges jul" adskiller sig fra de typiske julekalendere, da det ikke er en historie, hvor hovedpersonen skal ud og redde julen, den er ikke fyldt med nisser og julemænd eller magi, kun den hyggelige hverdags magi. Bogen er fyldt med hverdags scenarier, hvor Hanne og hendes familie, hendes naboer og puddelhunde forbereder sig på julen med juleindkøb, julefrokoster, julepyntslavning i skolen og derhjemme, juletræs fældning og gløgg og æbleskiver, og det de fleste nok drømmer om, jeg selv inklusiv, nemlig en hvid jul. 

"Hanne Hundiges jul" er en sød, sjov og god bog, der måske ikke er en vildt spændende og nervepirrende - når de det nu til jul julekalenderbog, men den er derimod hyggelig på den velkendte og relaterbare måde, som de fleste børn nok vil kunne lide. Den fungerer godt til en hyggelig højtlæsningsstund, og passer godt til børn i alderen 4-5+. Ingen kommentarer:

Send en kommentar