søndag den 21. august 2022

"En monstervild ide" og "En blodig weekend" (To på ti #1 og #2) af Thomas Brunstrøm & Sophie Souid

*Anmeldereksemplarer fra forlaget Carlsen, men alle holdninger er mine egne.*
"En monstervild ide" og "En blodig weekend" af Thomas Brunstrøm & Sophie Souid, af forlaget Carlsen, udgivet i 2021. Begge bøger modtager samme antal stjerner.
★★★★☆

Fra bagsiden af "En monstervild ide":
Hans og Grete (nej, ikke dem fra eventyret) skal være alene hjemme, mens deres forældre er på ferie. Endelig kan de gøre præcis, hvad de har lyst til. Eller det tror de i hvert fald, men så rammer virkeligheden dem: De får en lang liste med pligter, deres mærkelige bedstefar kommer for at passe dem og værst af alt: Der er slukket for internettet! Hans og Grete er nødt til at lægge en plan, som kan redde ugen. En plan, som involverer naboens wi-fi, alle deres lommepenge og en robot. Men intet går som planlagt. Slet intet. 

Fra bagsiden af "En blodig weekend":
Hans og Grete (nej, ikke dem fra eventyret) skal lave en meget vigtig præsentation i skolen. Hvis de klarer det godt, får de en belønning af deres forældre - forhåbentlig en hund! Men de er bagud med opgaven, og midt i det hele ringer bedstefar. Han har et stort problem. Han har nemlig fået en vampyr på halsen, og hun har brug for Hans og Gretes hjælp. Tvillingerne må endnu en gang udtænke en vanvittig plan. Denne gang skal de bruge mors falafler, en super soaker og noget særligt vand nede fra kirken. Men intet går som planlagt. Slet intet. 

De her bøger lød simpelthen så underholdende, at jeg bare måtte læse dem. Thomas Brunstrøm kendte jeg fra hans bøger om Sallys Far, men Sophie Souid har jeg ikke læst noget af før nu. Jeg havde dog en klar forventning om at få nogle sjove bøger, og det må man sige jeg fik. "En monstervild ide" og "En blodig weekend" er rigtig gode, sjove, spændende og (u)hyggelige.

Bøgerne handler om tvillingerne Hans og Grete, dog ikke dem fra eventyret.
Hans er en sød, lidt nørdet dreng, som elsker at bygge og opfinde ting, det går dog næsten altid galt for ham. Men han har masser af gåpåmod.
Grete er meget stærk, og laver mave- og armbøjninger når hun skal tænke sig om. Hun er god til at planlægge. Derudover er hun født 6 minutter før Hans, og føler hun derfor har mere livserfaring.
Deres bedstefar er simpelthen genial. Jeg holdt så meget af ham. Han hverken hører eller husker særlig godt, men han er fuld af røverhistorier, som Hans og Grete ikke altid ved om er rigtigt. Han har f.eks. både tæmmet vilde løver i et cirkus i Sibirien, været guldgraver i Transsylvanien og bekæmpet zombienazister i sine yngre dage. Nogle gange mindede det mig lidt om min farfar, der prøvede at bilde os ind, at han havde været oppe og slås med en isbjørn, da de boede på Grønland, og at det var derfor han havde et ar på benet. 

Historierne om Hans og Grete tager inspiration fra forskellige eventyr/ klassikere, som Frankenstein og Dracula, hvilket jeg synes er en ret sjov idé. Det er historier om familieforhold, søskendeforhold, mod og eventyr. I "En monstervild ide" skal tvillingerne være alene hjemme, da deres forældre skal på kæresteferie. De har slukket for internettet, og lavet en lang liste med opgaver, som Hans og Grete skal ordne mens de er væk. Derudover kommer deres bedstefar for at passe dem. Hans og Grete beslutter at bygge en robot, de kan få til at udføre deres opgaver. Tingene går dog ikke helt efter planen, og de får skabt et monster i stedet.
I "En blodig weekend" keder Hans og Grete sig, da de skal lave lektier. Men pludselig ringer deres bedstefar. Han har brug for deres hjælp, han bliver nemlig jagtet af en vampyr, der er ude efter hans specielle blodtype x, som gør at vampyrer kan blive solbrændte. Men tingene er ikke helt, som de ser ud, og Hans og Grete tager nogle ret specielle metoder i brug, når de skal jage vampyren, som f.eks. deres mors falafler. 

"En monstervild ide" og "En blodig weekend" passer perfekt til en hyggelig højtlæsningsstund fra ca. 5-6 år og op. Der sker hele tiden noget, og de bliver aldrig kedelig. De er spændende og underholdende hele vejen igennem. Bøgerne kan også bruges til selvlæsning, fra omkring 10 år og op, for selvom de ikke er så lange, så er der nogle lange ord her og der, som kan gøre dem lidt svære at læse.

Bøgerne er illustreret af Kim Dalsgaard, der med sine detaljerede og humoristiske illustrationer, bringer liv til karakterende. Illustrationerne er rigtig flotte, og de supplerer historien rigtig godt. 

"En monstervild ide" og "En blodig weekend" er nogle rigtig gode, sjove og spændende bøger, som vi her hjemme virkelig har hygget os med. Min søn på 4,5 år sagde da vi havde læst bog 2: "Hvorfor har vi ikk' den næste?". Til det måtte jeg svare, at det simpelthen er fordi, den ikke er udkommet endnu. Han var i hvert fald klar på mere. Så vi glæder os til at se, hvad Hans, Grete og deres bedstefar kommer ud for i næste bog. 

Bind 3 udkommer d. 15. september. 







Ingen kommentarer:

Send en kommentar