mandag den 8. august 2022

"Kvindelige opfindere og deres opfindelser" af Aitziber Lopez

*Anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co, men alle holdninger er mine egne.*
"Kvindelige opfindere og deres opfindelser" (org. titel "Inventoras y sus inventos") af Aitziber Lopez, af forlaget Straarup & Co, udgivet i 2021 (org. udgivet i 2018). Læst på dansk (org. sprog spansk), oversat af Anne-Sofie Duch Teglgaard.
★★★★☆

Fra bagsiden:
Kig godt på alle genstande, maskiner og møbler omkring dig. Hver eneste af dem blev opfundet af nogen. Og mange af dem blev skabt af kvinder, der ville gøre verden til et bedre sted. Det er umuligt at skrive om hver eneste kvindelige opfinder og deres opfindelser, men i denne bog kan du se et udvalg af nogle af de kvinder, der har gjort en forskel.
Find ud af mere, og dyk ned i en verden af fremskridt!

Som så mange andre har jeg egentlig aldrig spekuleret særlig meget over, hvem der har opfundet de forskellige ting som jeg benytter mig af hver dag. "Kvindelige opfindere og deres opfindelser" giver et hurtigt overblik over 14 ret banebrydende opfindelser, der alle er opfundet af kvinder, hvilket er ret sejt.

"Kvindelige opfindere og deres opfindelser" fortæller om 14 innovative og kreative kvinder, der har set muligheder og søgt løsninger, som vi alle kan værdsætte i dag. Man hører om Margaret A. Wilcox der har opfundet den første bilvarmer, og Marion O'Brien Donovan der udviklede de første engangsbleer. Derudover hører vi blandt andet om kvinder som Martha Coston, Sarah Mather og Mary Anderson samt Ángela Ruiz Robles der står bag opfindelser som nødblus, ubådsperiskop, vinduesviskere og forløberen til E-bogen. 
Der er mange geniale ting, som enten er opfundet af en kvinde eller udviklet ud fra en idé en kvinde fik. Jeg er ret imponeret over disse kvinder, for ikke nok med at de har opfundet nogle virkelig seje ting og været med til at ligge grundstenen for andre opfindelser. Så har de gjort det i nogle perioder i historien, hvor kvinder ikke blev anerkendt for deres arbejde og der generelt blev set ned på kvinder. Billedbogen giver nogle ret spændende fakta om samfundet på tidspunktet for opfindelserne, og de udfordringer det kan have givet kvinderne, som f.eks. at få patent på en opfindelse, fordi man er kvinde og ikke mand. 
Billedbogen viser os som sagt 14 ret smarte kvinder. Jeg synes dog det er lidt en skam, at der ud af de 14 kvinder, kun er to kvinder som ikke er fra Amerika. Jeg ved godt at man selvfølgelig bliver nødt til at begrænse sig, men der må da være flere kvinder rundt om i verden der har opfundet nogle seje og betydningsfulde ting, som har gjort en forskel og gjort hverdagen nemmere.

Billedbogen er ikke specielt teksttung, og de fakta og informationer der kommer er korte og præcise. Til gengæld er billedbogen rigt illustreret af Luciano Lozano, der med en sød, lidt barnlig streg får vist kvinderne og deres opfindelser, og nogle af de situationer der skabte idéerne til opfindelserne. Illustrationerne er så fine, og supplerer teksten rigtig godt. 

"Kvindelige opfindere og deres opfindelser" er en rigtig god og spændende billedbog, som viser at hvis man kan forestille sig det, kan det måske blive til virkelighed. Ingen idé er for skør, man skal bare prøve sig frem, og ikke lade sig stoppe af forhindringer. Det er en bog fyldt med bad ass kvinder, og den viser både piger og drenge, at man kan blive lige det man vil, så længe man har viljen, ser muligheder og tør drømme stort. Jeg håber der kommer flere af denne type bøger, med innovative kvinder fra hele verden.

God til nysgerrige piger og drenge, fra ca. 7 år, selvlæsning fra ca. 9-10 år. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar