mandag den 18. november 2019

"Troldeliv - Nøkkens jul" af Sissel Bøe og Peter Madsen

*Overraskelsespakke/ anmeldereksemplar fra forlaget Alvilda, men alle holdninger er mine egne.*
"Troldeliv - Nøkkens jul" af Sissel Bøe og Peter Madsen, af forlaget Alvilda, udgivet i 2019. 
★★★★★

Paja og Pajkos ven, Nisse Nik, er kommet til troldehøjen, hvor de fejrer vintersolhverv. Gårdnissen har sækken fuld af gode sager, og snart breder julestemningen sig i højen. Men da troldefar skal ud for at trække garnet med julelaksen, er fangsten stjålet og nettet ødelagt. Selvfølgelig er de den skøre violinspiller, Nøkken, som er synderen! Det er ALTID ham, den slimede, tyvagtige vandånd. Paja og Pajko tager op til Nøkken for at få laksen tilbage. Og så går det løs!

Troldeliv er et klart hit herhjemme, og vi nyder at fordybe os i de søde historier som Sissel Bøe og Peter Madsen har skabt. "Troldeliv - Nøkkens jul" er præcis lige så sød og hyggelig som man kan forvente sig af en Troldeliv bog. Den varmede mit hjerte med sit budskab om næstekærlighed, og jeg hyggede mig hele vejen igennem min læsning.

Jeg holder utrolig meget af tvillingerne Paja og Pajko. De er så søde og nysgerrige, og modige, det synes Pajko i hvert fald han er. De er meget venlige, og vil gerne tro på det bedste i andre, men de går også meget op i, hvad der er retfærdigt og i orden at gøre, og tør godt sige fra. Desuden er de rigtig gode til at hjælpe deres venner, og vise omsorg over for andre.
Nisse Nik er en lille, små gnaven nisse, som er venner med Paja og Pajko. Han virker ofte sur, men han er egentlig meget sød, og vil gerne hjælpe hvor han kan. Derudover er han utrolig glad for musik, og nyder at spille på sin fløjte.
Nøkken er en mystisk, og ensom vandånd, der bor i en dyster grotte, ikke så langt fra troldehøjen. Han kan godt virke lidt skræmmende, men er han nu også det? Jeg holdt meget af ham, og havde mest af alt bare lyst til at give ham et kram.

"Men Nøkken ænser dem ikke længere. Han er fuldstændig fordybet i sit spil. De triste toner virker næsten lammende på troldungerne. Suger dem ind i mørket. Og samtidig trækker violinspillet i dem. Nærmere. Mod vandfaldet. De hopper fra sten til sten, mens de råber: TYV! TYV! TYV!"

"Troldeliv - Nøkkens jul" tager temaer som mobning, had, ensomhed, selvværd, næstekærlighed og fællesskab op til diskussion, og viser os at vi skal passe på med, at skue hunden på hårene, og dømme inden vi egentlig ved, hvad der foregår, da ting ikke altid er som det ser ud til. Jeg synes det er nogle rigtig gode og vigtige pointer at tage op, og som er oplagte at tage en snak med sine børn om, da det er noget som desværre stadig er meget aktuelt. For selvom vi måske ser forskellige ud, og opfører os anderledes, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med at man er så forskellige endda eller at man er ond for den sags skyld, hvilket er vigtigt at huske på, for der ligger ofte mere bag end vi ved.

"-Alle kan lide en smuk hest. Ingen kan lide en grim vandånd. Det er ikke rart at være den, alle er bange for, mumler Nøkken."

Bogen er på ca. 40 sider, med en del tekst. Sproget er dog let og forståeligt, og fyldt med dialog. Derudover er de rigt dekoreret med Peter Madsens fantastiske illustrationer, som er så detaljerede og stemningsfulde, og generelt bare rigtig søde. De supplerer historien rigtig godt, og man bliver virkelig bragt i den helt rigtige stemning gennem både tekst og illustrationer.

"Troldeliv - Nøkkens jul" er en super sød og hyggelig bog for de omkring 3-4 årige og op efter. Den er fyldt med venskab, næstekærlighed og hygge, og bringer virkelig de gode og søde julebudskaber frem, og viser hvordan julen også kan være hjerternes fest. Historien er tænkt som en julebog, men jeg mener faktisk godt, at man vil kunne læse den året rundt, for selvom den er lidt julet, så er de temaer den tager op, og den måde den gør det på, vigtige året rundt.

Jeg nød virkelig at læse "Troldeliv - Nøkkens jul", og jeg glæder mig til at læse den med Njord, når han er blevet lidt ældre og vil få mere ud af historien. Lige nu nyder han bare at gå på opdagelse i illustrationerne og snakke om de genkendelige figurer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar